- De Zeeheldenbuurt in Twello
- De dorpskern van Klarenbeek
Alle huishoudens binnen deze gebieden ontvangen in februari 2025 vanzelf een Circulus milieupas voor het openen van de ondergrondse container.
Alle huishoudens binnen deze gebieden ontvangen in februari 2025 vanzelf een Circulus milieupas voor het openen van de ondergrondse container.
U hoeft niet mee te doen, u mag gewoon uw grijze container blijven gebruiken en aan de weg zetten.
Als u wel mee wilt doen, dan kunt u uw restafval naar een ondergrondse container brengen. Gebruik hiervoor de Circulus milieupas. De pas hoeft niet vooraf geactiveerd te worden.
U kunt zelf beslissen of u één keer of vaker gebruik wilt maken van de ondergrondse container. U kunt er altijd voor kiezen om de grijze container te blijven gebruiken. Deze wordt nog steeds geleegd.
Voordat de containers geplaatst worden, nemen wij eerst contact op met de direct omwonenden en daarna neemt de gemeente een aanwijsbesluit. De aanwijsbesluiten worden gepubliceerd in het Voorster Nieuws.
Wilt u graag een ondergrondse container bij u in de buurt? Heeft u een suggestie voor een geschikte locatie? Neem dan contact op via afvalproef@voorst.nl of 0571-27 99 11
Er wordt één keer per week een ronde langs alle containers gereden, om te controleren op zwerfafval en dumpingen en het op te ruimen.
Verder kunt u het melden als er afval bij de container gezet is op afvalproef@voorst.nl.
Meerdere mensen lezen deze mailbox dus uw melding wordt snel opgepakt.
Alle afval dumpingen worden geregistreerd in een overzicht en dit wordt gerapporteerd in de evaluatie die naar de gemeenteraad gaat.
Dit is 25% goedkoper dan het legen van de grijze container aan huis. De tarieven voor de grijze container voor 2025 worden (onder voorbehoud):
Ja, u ontvangt in februari 2025 van Circulus een milieupas per post voor de ondergrondse afvalcontainer.
Deze pas is niet bruikbaar voor de Recyclepleinen.
De proef duurt een jaar. Na een jaar wordt een evaluatie gemaakt en aan de gemeenteraad voorgelegd. De gemeenteraad besluit over het vervolg.
Er zijn twee opties:
Ja.
U kunt bij wijze van spreken gerust één keer afval in de ondergrondse container doen. Daar betaalt u voor. Uw grijze container wordt daarna nog steeds geleegd als u deze aan de weg zet.
De inzameling voor deze containers verandert niet. Uw groene, papier- en pmd-container (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken) kunt u wel aan de straat blijven zetten.
We vragen u om twee keer een vragenlijst in te vullen over uw ervaringen met de proef. U ontvangt een vragenlijst in maart en aan het eind van de proef. Onderzoeksbureau Moventem voert dit onderzoek voor ons uit. U ontvangt hiervoor per post een uitnodiging. Wij willen graag weten wat uw ervaringen zijn met deze nieuwe manier van inzamelen. Uw medewerking aan het onderzoek is volledig anoniem.
Verder zoeken wij inwoners die aan de klankbordgroep willen deelnemen.
Wij zoeken een aantal buurtbewoners die betrokken zijn met hun buurt en goed weten wat er speelt in de buurt. Dit noemen wij de 'klankbordgroep'. Van hen horen wij graag wat er goed gaat en wat er beter kan. De gemeente zal regelmatig overleggen met de leden van de klankbordgroep. Dat kan ook telefonisch, als u bijvoorbeeld overdag geen tijd heeft om bij elkaar te komen.
Als de klankbordgroep enthousiast is kunnen zij meer buurtbewoners enthousiast maken om gebruik te maken van de ondergrondse container. We horen graag wat er beter kan. Is er teveel rommel bij de ondergrondse containers? Zijn er te weinig ondergrondse containers of staan ze op de verkeerde plek? Wij horen het graag.
De mening van de klankbordgroep weegt mee in het advies naar de gemeenteraad dat na één jaar gegeven wordt.
Interesse? Meld je aan via afvalproef@voorst.nl of bel naar 0571-27 99 11.
Uit ervaring blijkt dat de hoeveelheid restafval vermindert bij omgekeerd inzamelen en dat inwoners hun afval beter gaan scheiden. Het onnodig verbranden van recyclebare grondstoffen, zoals plastic en papier, is slecht voor het milieu. Door beter afval te scheiden blijven er meer grondstoffen beschikbaar. Hierdoor blijft de afvalstoffenheffing laag.
De gemeenteraad heeft hierom gevraagd. Zie deze motie.
Er hoeven geen speciale vuilniszakken in. Grijze vuilniszakken of doorzichtige is prima.
Op deze avond kunt u vragen stellen aan medewerkers van de gemeente en van Circulus. U hoeft zich niet vooraf aan te melden. En het is een vrije inloop, u hoeft niet vanaf de aanvangstijd aanwezig te zijn.
Nee voorlopig niet.
Omgekeerd inzamelen vindt al plaats in delen van Apeldoorn, Deventer, Zutphen, Doesburg en Bronckhorst.
Als u van plan bent om voorlopig volledig gebruik maken van de ondergrondse container, kunt u de grijze container (tijdelijk) laten ophalen door Circulus. Neem daarvoor contact op met Circulus via 0900-9555 (geen toeslag). Ook dit is vrijwillig.
Nee geen aparte inzameling. Maar inwoners kunnen luiers in de ondergrondse container doen en hebben dan geen last meer van overvolle minicontainer.
Luiers kunnen nu nog niet goed op grote schaal worden gerecycled en worden dus voorlopig nog met het restafval verbrand.