‘Hoeveel kost het aardgasvrij maken van mijn woning?’ Antwoord: dat is afhankelijk van de bouwperiode, het bouwontwerp en de onderhoudsstaat van uw woning. In een tamelijk nieuwe woning bent u meestal met een investering van minder dan tienduizend euro aardgasvrij. Bij een oude vrijstaande woning, die nog nauwelijks is geïsoleerd, kan de investering oplopen tot tienduizenden euro’s.

Is dat voor u een te grote stap? Dan kunt u voorlopig ook grotendeels aardgasvrij worden. In dat geval laat u naast de cv-ketel een kleine warmtepomp plaatsen. Zo’n ‘hybride warmtepomp’ is aanzienlijk goedkoper en u bespaart gemiddeld 75% op uw gasrekening!

Wie investeert?

Eigenaren van een koopwoning investeren zelf in maatregelen om aardgasvrij te worden. Soms vragen mensen naar de terugverdientijd van zulke investeringen. Die vraag is begrijpelijk, maar niet helemaal terecht. Er is immers ook geen terugverdientijd van een nieuwe keuken, dakkapel, traplift of schilderbeurt. Ook afstappen van aardgas is een aanpassing om het huis mee te laten bewegen met veranderende tijden.

Bent u huurder van een woning, dan moet de verhuurder uw woning aardgasvrij maken. Mogelijk krijgt u te maken met een huurverhoging, maar daar staat een lagere energierekening tegenover.

Subsidies en leningen

Voor eigenaar-bewoners zijn er subsidies en leningen die flink kunnen helpen. Bijvoorbeeld voor betere isolatie, betere ramen, een (hybride) warmtepomp of kookplaat. Klik hier voor meer informatie over de subsidies en leningsmogelijkheden.

Daarnaast kan het verhogen van uw hypotheek ook een gunstige keuze zijn. De meeste banken werken mee aan een verhoging voor energiemaatregelen, zelfs als u aan uw maximum leenbedrag zat. Lees meer op de website van MilieuCentraal.