Heeft u overlast van houtrook van een houtkachel? Overleg dan eerst met de ‘stoker’. Een vriendelijk gesprek leidt er vaak al toe dat buren wat meer rekening met elkaar houden en hun stookgedrag aanpassen. De oplossing kan vaak vrij eenvoudig zijn.
Komt u er zelf niet uit en wilt u een klacht bij de gemeente indienen? Dit stappenplan beschrijft hoe de gemeente Voorst omgaat met klachten over overlast door houtrook van particuliere houtkachels.
Deel 1: Acties voor de gehinderde
Stap 1: Ga zelf in overleg met de veroorzaker
Het kan zijn dat de veroorzaker zich niet bewust is van het feit dat ze overlast veroorzaken. Het is daarom belangrijk om dit kenbaar te maken. Wij verzoeken de gehinderde om zelf contact op te nemen met de kacheleigenaar. Probeer begrip te kweken en beschrijf welke gevolgen de rook voor u heeft. Wijs de kacheleigenaar op www.atlasleefomgeving.nl/stookwijzer, en op de 10 stooktips op www.milieucentraal.nl:
- Zorg voor de juiste grootte van uw kachel in verhouding tot de ruimte die u wilt verwarmen.
- Laat uw schoorsteen en rookkanaal goed afstemmen op uw haard of kachel.
- Laat minstens één keer paar jaar uw schoorsteen vegen door een erkend vakman.
- Maak een houtvuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes.
- Stook alleen droog, onbehandeld hout.
- Stook niet bij windstil of mistig weer.
- Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt.
- Zorg voor volledige luchttoevoer.
- Controleer regelmatig of u goed stookt.
- Laat een houtvuur vanzelf uitbranden.
Concreet: Wij verlangen van de gehinderde een gespreksverslag, waaruit blijkt dat er gesproken is met de kacheleigenaar. Digitale gesprekken (appjes, SMS-jes, mailtjes enzovoort) tellen wij niet mee. Digitale meldingen leiden meestal niet tot begrip.
Stap 2: Leg de overlast vast
Als het overleg met de kacheleigenaar niet het gewenste resultaat oplevert, is het verstandig de ondervonden overlast een tijd lang te noteren en op foto’s of video’s vast te leggen.
Concreet: Wij verlangen van de gehinderde een logboek waarin minimaal 5x overlast genoteerd is, op een dag dat de stookwijzer een negatief stookadvies gaf. Maak printscreens of foto’s van de stookwijzer op de dagen dat deze een negatief stookadvies gaf. Maak foto’s of video’s van de rook.
Stap 3: Doe een melding bij de gemeente
Meld de overlast bij de gemeente met de in stap 1 en 2 verzamelde informatie. Alleen als stappen 1 en 2 doorlopen zijn, neemt de gemeente Voorst een overlastmelding van een houtkachel in behandeling.
Deel 2: Acties die de gemeente neemt
Stap 4: De gemeente neemt contact op met de kacheleigenaar
De gemeente neemt contact op met de kacheleigenaar en legt de situatie uit. De gemeente komt de kachel bekijken op een moment dat er gestookt wordt. De gemeente controleert of voldaan wordt aan de volgende eisen:
- of de 10 stooktips gevolgd worden;
- of de schoorsteen hoog genoeg is (0,5 m boven dak);
- of de kachel is geïnstalleerd door een deskundig installatiebedrijf;
- of het advies op www.atlasleefomgeving.nl/stookwijzer gevolgd wordt.
Stap 5: De gemeente controleert
Indien volgens de gehinderde na stap 4 nog steeds sprake is van overlast, en er niet voldaan wordt aan de in stap 4 genoemde eisen, dan gaat de gemeente nog 3x controleren. Controle vindt plaats tijdens negatief stookadvies. De controlemomenten worden bepaald in overleg met de gehinderde. De controles vinden plaats door toezichthouders. Na constatering van 3 overtredingen volgt een waarschuwingsbrief.
Stap 6: Vooraankondiging last onder dwangsom
Indien volgens de gehinderde na de waarschuwingsbrief niet verandert, dan komt de gemeente wederom 3 maal controleren. Na constatering van 3 overtredingen volgt een vooraankondiging last onder dwangsom.
Stap 7: Besluit last onder dwangsom
Indien volgens de gehinderde na de vooraankondiging niet verandert, dan komt de gemeente wederom 3 maal controleren. Na constatering van 3 overtredingen volgt een besluit last onder dwangsom.