De Bijvank, Rijksstraatweg 73A


Bouwdatum: 1823

De Bijvank, Rijksstraatweg 73A

In de bocht van de Rijksstraatweg - ook wel de Penninksbocht genoemd - ligt het landhuis De Bijvank. Het landhuis is in 1823 door gemeente-arts Jan Jakob Pennink gebouwd. Het landhuis is niet het eerste gebouw op deze plek, al in de Middeleeuwen was dit een bekende boerenplaats. Het landhuis maakt deel uit van het lint villa’s en voorname huizen langs de Rijksstraatweg; van oudsher een belangrijke verbindingsroute tussen Apeldoorn en Deventer.
Na een brand in 1893 werd het woonhuis hersteld in de huidige verschijningsvorm. Het aangebouwde woonhuis met huisnummer 73 vormt een zelfstandige woning en valt buiten de bescherming.

De Bijvank is van hoge waarde voor de gemeente Voorst als goed en gaaf voorbeeld van een negentiende-eeuws landhuis in sobere neoclassicistische stijl, zoals herkenbaar in het symmetrische ontwerp, de zorgvuldige detaillering en stijlelementen als het fronton. De architectuurhistorische waarde van het landhuis wordt versterkt omdat in het gebouw grote delen van de negentiende-eeuwse indeling en veel negentiende-eeuwse interieuronderdelen bewaard zijn gebleven, waarin de bouwfasen van het gebouw herkenbaar zijn. (GM)