Huize Kleine Noordijk, H.W. Iordensweg 91


Bouwdatum: 1856

Huize Kleine Noordijk, H.W. Iordensweg 91

Witgepleisterd onderkelderd landhuis, verfraaid met neo-classicistische elementen en fraai gedetailleerd gesneden houtwerk. Het landhuis werd gebouwd op de plek van de boerderij de Kleine Noordijk, in opdracht van mevrouw Van Marle-Van Wijck, eigenaar van het landgoed de (Grote) Noordijk. Het was bedoeld als zomerhuis voor haar dochter en diens gezin. De splitsing van het oorspronkelijke landgoed de Noordijk dateert al sinds ca. 1670. Vanuit het huis is er een zichtlijn naar het landhuis de Grote Noordijk aangelegd. (RM)

Bijbehorende monumenten: koetshuis met paardenstal, duiventil annex fazanterie en de historische tuin-en parkaanleg (RM)

De parkaanleg is sterk verweven met de parkaanleg van de Grote Noordijk, zowel qua ontwerp als visueel. Bij de aanleg van het park heeft men bovendien de oudere aanleg, vanouds behorende tot de Grote Noordijk, voor een deel behouden. Vanuit het huis zijn er twee ruime zichtvelden: naar de Grote Noordijk en naar het zuiden. In samenhang met deze zichtvelden zijn aan deze zijden van het huis relatief grote ramen met ongebruikelijk grote ruit-indelingen geplaatst. Verder in het park diverse monumentale boomgroepen, sierheesters, slingerende paden en een voormalige boomgaard en moestuin.

De Kleine Noordijk is een complex rijksbeschermde buitenplaats