Vrijland, Rijksstraatweg 77


Bouwdatum: 1910

Vrijland, Rijksstraatweg 77

Villa Vrijland werd in 1910 gebouwd in opdracht van dhr. G.J. Eggink. Architect was F.G. Haverkamp. De villa ligt op enige afstand van de Rijksstraatweg, te midden van een parkachtige tuin. De oprit, oorspronkelijk in een halve cirkel, is typisch voor deze tuinarchitectuurperiode.
Het huis werd op de plaats van een ander gebouw, mogelijk een boerderij, gebouwd. Deze locatie werd op oude kaarten Scholthoek genoemd. Een gevelsteen van de oudere bebouwing is in de huidige schuur gemetseld. Mogelijk stonden de linden, die nu voor de schuur staan, vroeger voor de voorgevel van de oude boerderij.
De villa heeft lange tijd gediend als woning voor een dierenarts. In het achterhuis was een apotheek voor de praktijk gevestigd.

Vrijland is een goed voorbeeld van een villa in eclectische architectuurstijl, met invloeden van de chaletstijl en art-nouveau. De villa is rijk gedetailleerd met creatieve decoraties. Anders dan de meeste villa's heeft Vrijland een vrije en groene ligging behouden, met een vrij zicht op en vanaf de Rijksstraatweg. De villa voegt zich in de reeks villa's en voorname huizen langs de Rijksstraatweg. Bovendien vormt het geheel van de villa, de schuur, de oude solitaire bomen, het bosje, de oprit en het vrije blikveld samen een waardevol ensemble. (GM)