Bijeenkomst plannen voor gemaal Terwolde en polder Nijbroek
Nijbroekers, Terwoldenaren en verschillende experts op het gebied van water, landschap en natuur dachten afgelopen halfjaar na over een toekomstbestendig watersysteem, van polderslootje tot gemaal. Dit heeft geleid tot verschillende plannen om mee aan de slag te gaan. Op 28 maart deelt Hanneke Stenfert (van ontwerpbureau Open Kaart), namens het projectteam, de resultaten. De plannen zijn twee verschillende locaties en momenten te zien en te horen. Van 17.00 uur tot 18.30 uur in het gemaal Terwolde. En van 19.30 uur tot 21.00 uur in het Dorpshuis in Nijbroek. Het waterschap en de gemeente horen graag uw mening over de ambities voor polder Nijbroek en gemaal Terwolde. U bent van harte welkom om bij één, of beide, momenten binnen te lopen. Daarnaast is ook het resultaat van een bijzonder fotoproject van fotograaf Rufus de Vries te zien. Verschillende Nijbroekers en Terwoldenaren werkten mee aan dit fotoproject.
Ambities voor gemaal Terwolde: 17.00 tot 18.30 uur in het gemaal
Van 17.00 tot 18.30 uur bespreken we, in het gemaal aan de Bandijk, de ambities voor gemaal Terwolde. U hoort meer over de planning voor de renovatie van het elektrisch gemaal, de ambities voor de nieuwe bestemming van het stoomgemaal en de ideeën voor de inrichting van het erf. Om 17.30 uur is er een plenair moment waarin u een toelichting op het project als geheel krijgt.
Plannen voor polder Nijbroek: 19.30 tot 21.00 uur in Dorpshuis Nijbroek
De plannen voor polder Nijbroek hoort u van 19.30 tot 21.00 uur in Dorpshuis de Arend in Nijbroek. Om 20.00 uur is hier een presentatie over de plannen als geheel. Rondom dit moment gaan we in gesprek over onder andere de aanpassing van stuwen, de aanleg van Nijbroekse natuurvriendelijke oevers en het herstel van gemetselde duikers. Ook gaan we graag in gesprek over de samengebrachte ideeën voor slimmer peilbeheer.
Aan de slag met een toekomstbestendig watersysteem
De plannen zijn het resultaat van verschillende eerdere bijeenkomsten. Afgelopen half jaar hebben waterschap Vallei en Veluwe en de gemeente Voorst samen met Nijbroekers, Terwoldenaren en andere lokale partijen nagedacht over een toekomstbestendig watersysteem. Het veranderende klimaat vraagt namelijk om aanpassing van ons waterbeheer en de inrichting van onze gronden. Het elektrisch gemaal aan de Bandijk in Terwolde is een directe aanleiding; het gemaal is toe aan onderhoud en wordt opgeknapt. Maar alleen het verbeteren van het gemaal is niet genoeg. Met de ervaringen en ideeën van inwoners en experts zijn daarom ook oplossingen bedacht om in de achterliggende polder Nijbroek beter om te gaan met hevige regenval en langdurige droogte. De historische logica van het landschap biedt aanknopingspunten hiervoor. Daarnaast zijn plannen gemaakt voor het verbeteren van de biodiversiteit in en aan het water.
Meer informatie: waterinpoldernijbroek.nl.