In de prachtige tuin van historisch Landgoed Klarenbeek in Klarenbeek zijn 32 cursisten deze lente onder leiding van Derk Huizinga van start gegaan met de cursus ‘eigen moestuin, eigen voorraad’. Door het coronavirus lag de cursus tijdelijk stil. Maar begin zomer gingen de cursisten, op gepaste afstand, toch aan de slag op de moestuin van het landgoed. Ondanks deze onverwachte onderbreking was de cursus een groot succes. En de cursisten genoten deze zomer van de eerste oogst.
De Kopermolen
Ook leerlingen van de Kopermolen gingen aan de slag in de moestuin. Met elkaar zaaien en water geven. De heilige boontjes groeiden goed! Het was een bijzondere ervaring voor de leerlingen om zelf direct uit de moestuin te proeven en te smullen van onder andere lekkere bieslook.
Cursus ‘Eigen moestuin, eigen voorraad’
De cursus bestond uit drie werkbijeenkomsten moestuin aanleggen, en twee workshops groente en fruit conserveren. Tijdens de werkbijeenkomsten leerden de cursisten de basisprincipes van het biologisch tuinieren, met een indeling in zes soorten gewassen. Er is onder andere aandacht besteed aan de manier van zaaien en planten, bemesting, en een aantal planten in een rij. Hiermee hebben de deelnemers nu de basiskennis om zelf een moestuin aan te leggen.
Overschotten conserveren
In een moestuin ontstaan altijd overschotten. Tijdens de workshops leerden de deelnemers verschillende technieken om de overschotten aan groente en fruit te conserveren. Hiermee voorkomen ze onnodige verspilling van voedsel. Bij de workshop groente conserveren zijn de deelnemers aan de slag gegaan met zoetzuur maken, chutneys koken en fermenteren. Bij de workshop fruit conserveren hebben ze siroop en marmelade gemaakt en vruchten gekonfijt. In de winter lekker genieten van de overvloed aan producten uit de zomer.
Voorkom voedselverspilling door eigen voedselvoorziening
De cursus bracht de deelnemers weer in aanraking met hun eigen voedselvoorziening. Dit was de belangrijkste doelstelling van de cursus. De deelnemers hebben zelf kunnen ervaren hoe leuk het is om op een eenvoudige manier een moestuin aan te leggen. En wat de mogelijkheden zijn van het verwerken van overschotten in plaats van deze weg te gooien.
Zelf ook tuinieren op Landgoed Klarenbeek?
Kriebelen uw groene vingers al? Goed nieuws! Landgoed Klarenbeek is namelijk op zoek naar vrijwilligers die zelf geen plek hebben om te tuinieren. De eigenaren van landgoed Klarenbeek werken aan het in ere herstellen van historische elementen die verdwenen zijn. De moestuin is één van deze historische elementen. Voor de nieuwe moestuin is een bijzonder ontwerp gemaakt en Landgoed Klarenbeek kan uw hulp goed gebruiken. De oogst is gedeeltelijk voor de cateraar van het landgoed. Het andere gedeelte mag u zelf mee naar huis nemen voor een heerlijk avondmaal met zelfgekweekte groente. Derk Huizinga is ook betrokken bij deze vrijwilligersgroep. Geïnteresseerd? Neem dan contact op met Rikie Krepel: 06-28 73 89 92 of Jan Richard Krepel: 06-53 75 61 31.