Boosheid en onrust over afwijzen vergunning


Burgemeester Paula Jorritsma-Verkade

Afgelopen week was er veel te doen over mijn besluit als burgemeester om de open training en oefenwedstrijd van SV Terwolde-Go Ahead Eagles niet te vergunnen. Een moeilijk en teleurstellend besluit. De reacties die dat teweeg heeft gebracht, getuigen van veel verbondenheid vanuit SV Terwolde met de club in Deventer. Er ontstonden veel emoties, omdat het gevoel is dat een decennialange traditie tot een eind komt. Het raakt mensen diep in hun hart.

Wat is er gebeurd?

Vergunningverleningsproces

Een oefenwedstrijd van een BVO (Betaald Voetbal Organisatie) is vergunningplichtig. Bij de beoordeling van evenementen in het vergunningverleningsproces wordt een evenement niet getoetst aan de maatschappelijke waarde en/of functie. Er wordt getoetst aan openbare orde en veiligheid, volksgezondheid en milieu. De burgemeester is degene die het bevoegd bestuursorgaan is op het gebied van openbare orde en veiligheid, en voor het vergunnen van evenementen. De burgemeester wordt daarin bijgestaan door adviseurs binnen de gemeente én krijgt adviezen van de hulpdiensten. Belangrijk hierin is het advies van de politie. 

Negatief politieadvies

In het geval van de open training en de oefenwedstrijd die waren gepland bij SV Terwolde is het politieadvies negatief. De politie voorziet risico’s in de bereikbaarheid van het evenement. Daardoor kan er een probleem ontstaan wanneer bijvoorbeeld een ambulance met loeiende sirene ter plekke moet zijn. Of als er politie-inzet nodig is omdat er opstootjes ontstaan. De politie beoordeelde de situatie in Terwolde als risicovol. In het algemeen hanteert de politie bovendien het uitgangspunt, dat er geen extra politiecapaciteit wordt ingezet bij vriendschappelijke en oefenwedstrijden voor het handhaven van de openbare orde. 

Mijn beslissing 

Het negatieve politieadvies heeft mij ertoe gebracht om de vergunning niet te verlenen. Want wat gebeurt er als ik wel een vergunning afgeef en er ontstaat een noodsituatie? Wat als ambulance of politie niet tijdig ter plekke kunnen zijn? Los van het feit dat ik als burgemeester dan verantwoordelijk ben, wil ik dit voor inwoners en bezoekers niet op mijn geweten hebben. Het advies van de politie is gebaseerd op een veranderende wereld. De wereld van nu, is niet meer de wereld van bijvoorbeeld 10 jaar geleden. Dat willen velen wel graag, maar de realiteit is helaas vaak anders. Met die nieuwe werkelijkheid wordt de politie bijna dagelijks geconfronteerd. Mede hierdoor is er minder politiecapaciteit beschikbaar en deze schaarste moet worden verdeeld. Dat is een hard gelag. En in dit geval zijn de gevolgen voor SV Terwolde en ook voor GAE. SV Terwolde die met ontzettend veel (vrijwillige) inzet en betrokkenheid een decennialange traditie ziet stilvallen. En GAE die al die jaren onderdeel was van deze traditie.

Toekomst van een traditie

Hoe nu verder? De gemeente Voorst wil evenementen, zoals deze in Terwolde, mogelijk blijven maken omdat de maatschappelijke waarde ervan niet te onderschatten is. We zijn daarbij gebonden aan de realiteit, waarin zowel capaciteitsproblemen als veiligheidseisen steeds toenemen. Deze realiteit maakt dat de eisen, die we bij de vergunningverlening aan organisaties stellen, zwaarder worden. Als gemeente beraden we ons daarom op stappen om hierin samen met de hulpdiensten én (vrijwilligers)organisaties oplossingen te vinden. Zodat geplande activiteiten (al dan niet in aangepaste vorm) wél door kunnen gaan.

Paula Jorritsma-Verkade
Burgemeester Voorst