Burgemeester Paula-Jorritsma-Verkade reikt koninklijke onderscheidingen uit


Op dinsdagavond 12 november werd mevrouw Karin Freriks uit Wilp koninklijk onderscheiden door burgemeester Paula Jorritsma-Verkade. Mevrouw Freriks is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeester Paula Jorritsma-Verkade, Karin Freriks en echtgenoot Hans Wolfert

Totaal verrast werd mevrouw Freriks ontvangen bij GGNet in Zutphen, waar ze door de burgemeester van Voorst werd toegesproken.

Deze hoge onderscheiding ontving ze als erkenning voor haar lange en waardevolle bijdrage aan de zorg en veiligheid in de regio. Mevrouw Freriks heeft een uitzonderlijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en professionalisering van de crisisdienst, zowel binnen GGNet als in de regio en op landelijk niveau. Zo groeide de crisisdienst van GGNet uit tot een moderne, psychiatrische crisisdienst voor de regio Noordoost Gelderland. Onder haar leiding is de GGNet Crisisdienst uitgegroeid tot een voorbeeld voor andere regio’s en crisisdiensten.

Mevrouw Freriks heeft nieuwe systemen geïntroduceerd, zoals het WebRaap-systeem en de samenwerking tussen verschillende zorgorganisaties versterkt. Ook was zij een belangrijke schakel in de oprichting van een crisisdienst in de Achterhoek en werkte ze aan landelijke kwaliteitsafspraken voor crisiszorg.

Ook heeft zij zich sterk gemaakt voor de samenwerking tussen de crisiszorg en de politie. Dankzij haar inzet is deze samenwerking in Noord- en Oost-Gelderland verbeterd, wat de veiligheid van zowel medewerkers als patiënten ten goede komt.

Daarnaast was zij jarenlang voorzitter van de suïcide-preventiecommissie van GGNet. Door haar inzet bestaat er nu een uitgebreid trainingsprogramma voor het personeel, zowel binnen als buiten de eigen organisatie. Op regionaal niveau brak zij een lans voor het aangaan van het moeilijke gesprek over suïcidale gedachten. Daarnaast droeg zij bij aan de verbetering van de hulpverlening bij grote incidenten, zoals na de aanslag in Apeldoorn op Koninginnedag 2009 en meer recent bij het brugongeluk in Lochem.

Naast haar werk bij GGNet heeft mevrouw Freriks zich bijna tien jaar vrijwillig ingezet bij de Nederlandse GGZ, waar zij onder andere de Generieke Module Acute Psychiatrie mede ontwikkelde en implementeerde. Ze was ook voorzitter van het Netwerk Managers Crisisdiensten en speelde een sleutelrol in de herinrichting van de acute zorgketen in Nederland, wat de samenwerking tussen ziekenhuizen, huisartsen, ouderenorganisaties en de GGZ versterkte.