Gemeente Voorst ontvangt certificaat Dementievriendelijke gemeente


Het afgelopen jaar hebben de werkgroep Wegwijs Dementie, de gemeente Voorst en Alzheimer Nederland intensief samengewerkt om een dementievriendelijke gemeente te worden. Een gemeente die zich actief inzet om mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee te laten doen in de samenleving.

dementievriendelijk

Uitreiking certificaat

We zijn er ontzettend trots op dat het is gelukt en wij nu een ’dementievriendelijk gemeente’ mogen zijn. Op 18 november om 16 uur wordt het certificaat 'dementievriendelijke gemeente' door Alzheimer Nederland overhandigd aan wethouder Peter Wormskamp in het gemeentehuis van de gemeente Voorst.

Dementievriendelijk of vriendelijk?

De Voorster gedachte achter het behalen van het certificaat is dat wanneer je het goed doet voor onze inwoners met dementie, dat je het dan voor al je inwoners goed doet.

De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt en heeft de werkgroep wegwijs dementie inmiddels een stevige positie in de samenleving. Zij organiseren meerdere keren per jaar informatieavonden voor inwoners met dementie en hun naasten. Ook is er ingezet op extra deskundigheidsbevordering, voor professionals in en buiten het sociaal domein. De vertoning van de film Human Forever vorig jaar in Mimik, dat een groot succes was, is hier een voorbeeld van.

Daarnaast is er gespecialiseerde zorg beschikbaar voor mensen met dementie. Inwoners kunnen onder andere gebruik maken van een casemanager dementie, maar ook thuis en op de dagbesteding wordt er samengewerkt met deskundige professionals.

Niet iedere inwoner met dementie heeft deze zorg nodig. Door het grote aantal vrijwilligers, de samenwerking met wijkverpleegkundigen van het  team inwonersondersteuning, Stichting Mens en Welzijn zijn er veel initiatieven die ook bijdragen. Met een steuntje in de rug kan iemand ook al goed geholpen zijn.

Behouden certificaat

Het behalen van het certificaat dementievriendelijke gemeente is de eerste stap naar een programma om het certificaat ook te behouden. Daarvoor is het nodig dat we blijven werken aan het bieden van goede kwaliteit van zorg en ondersteuning.

We behouden het certificaat alleen wanneer we na 4 jaar vergelijkbaar of hoger scoren op de dementiescan. De komende vier jaar willen we nog meer werken aan de kennis over dementie in onze gemeente. Niet alleen bij de professionals, maar ook bij vrijwilligers, buren en winkels. Ook gaan we werken aan een steviger netwerk rondom ouderen in onze gemeente. In dit netwerk trekken we gezamenlijk op bij vraagstukken over ouder worden, waaronder ook dementie.

Vergrijzing

De gemeente Voorst is een sterk vergrijzende gemeente ten opzichte van het landelijk gemiddeld. Dat maakt dat er ook extra risico is op een toename van dementie binnen onze gemeente. De kans is 1 op 5 dat iemand dementie krijgt. Bij vrouwen is dit zelf 1 op de 3 doordat de levensverwachting van vrouwen hoger ligt. Alle reden om samen te werken aan een dementievriendelijke samenleving.

Wij verheugen ons op het in ontvangst mogen nemen van het certificaat ‘dementievriendelijke gemeente op 18 november 2024!