Gemeente Voorst verbindt zich aan het Zorgdomein


Het sociaal domein van de gemeente Voorst verbindt zich vanaf 2025 aan het Zorgdomein. Het zorgdomein is een online platform van waaruit de huisartsen kunnen verwijzen naar een andere partij, zoals medisch specialisten en fysiotherapeuten.

zorgdomein

In Nederland is dit dé manier voor artsen en specialisten om naar andere zorgaanbieders te verwijzen. Steeds meer gemeenten sluiten ook aan op het zorgdomein zodat de onderlinge samenwerking tussen het sociaal domein en de huisartsen wordt versterkt.

Huisartsenzorg onder druk

In de praktijk en ook in het nieuws zien we dat steeds meer inwoners de weg naar de huisarts zoeken bij klachten die niet persé onder de huisartsenzorg vallen. Denk hierbij aan relatieproblemen, eenzaamheid, verlies, maar ook beperkingen in de zelfredzaamheid. Vanaf 2025 kunnen huisartsen via het zorgdomein een verwijsbrief sturen naar de gemeente Voorst. Het voordeel van het Zorgdomein is dat dit voor huisartsen een bekende route is via een volledig beveiligde verbinding. Wanneer de huisarts deze verwijzing heeft gestuurd, beoordeelt de Frontoffice Maatschappelijke ondersteuning wie het beste de vraag van de inwoner kan oppakken en zorgt ervoor dat de inwoner op het juiste pad wordt gezet.

Een kleine afvaardiging van huisartsen uit de gemeente Voorst is betrokken bij de besluiten om samen te gaan werken met het Zorgdomein en om de samenwerking onderling te versterken. Hun reacties zijn positief, ze kunnen via bestaande systemen makkelijker contact leggen met de gemeente en hoeven niet meer zelf door de bomen het bos te zoeken in het sociaal domein.

Sociale kaart

De gemeente Voorst heeft een rijk aanbod aan voorzieningen waar inwoners van gebruik kunnen maken. Denk aan maatschappelijk werk, ontmoetingsplekken, sociaal raadslieden werk, beweegactiviteiten of het opvoedspreekuur.  Niet iedereen vindt overzicht in dit rijke landschap, de frontoffice maatschappelijke ondersteuning kan dit wel. Dus wanneer de brede vraag van een inwoner bij hun terecht komt, kunnen zij de inwoners van de gemeente Voorst verder op weg helpen.

Gegevens delen

Een huisarts verwijst niet zonder overleg met de patiënt. Daardoor worden er niet zomaar onderling gegevens gedeeld. Vind iemand het niet prettig dat zijn gegevens via het Zorgdomein worden gedeeld? Dan kan de huisarts de verwijsbrief afdrukken en meegeven. De inwoner kan dan met deze brief zich melden bij de frontoffice tijdens de openingstijden in het gemeentehuis.  Wanneer de verwijsbrief bij de frontoffice binnenkomt kan het zijn dat deze wordt doorgestuurd naar één van de partners met wie de gemeente Voorst samenwerkt. Bij relatieproblemen verwijzen we bijvoorbeeld door naar de Relatiedesk van Stimenz, bij opvoedvragen naar het opvoedspreekuur van Verian en bij leefstijlvragen zoals overgewicht naar Voorst actief. Met deze partijen leggen wij vast welke informatie we waarvoor delen en zijn hierover transparant in het contact met de inwoners. Het uitgangspunt is dat we delen wat nodig is om iemand zo snel mogelijk en zo goed mogelijk bij de juiste vorm van ondersteuning te laten landen.

Gezond en actief leven akkoord

De gemeente Voorst werkt aan de uitvoering van het gezond en actief leven akkoord. Dit is een verzameling van opgaven om inwoners vitaler en sterker te maken. Hiervoor krijgt de gemeente Voorst tijdelijke financiële middelen vanuit het rijk, de zogenoemde SPUK-middelen. Van dit geld organiseren we samen met onze partners allerlei activiteiten en voorzieningen voor de inwoners van de gemeente Voorst. Denk hierbij aan buurtsportcoaches, beweegactiviteiten voor ouderen, een NAH-café, culturele activiteiten, voorlichtingsactiviteiten en programma’s op het gebied van bijvoorbeeld mentale gezondheid. Door deze middelen kunnen we ook investeren in de koppeling met het Zorgdomein, wat valt onder het programma welzijn op recept.