Bij het dorp Voorst is vandaag een herdenkingssteen onthuld voor de zeven bemanningsleden van een Halifax-bommenwerper. Dit geallieerde vliegtuig stortte in de Tweede Wereldoorlog in de nacht van 1 op 2 maart 1943 neer in een weiland bij de Klarenbeekseweg. Alle inzittenden kwamen hierbij om het leven. Bij werkzaamheden aan de nieuwe rondweg in Voorst werden in 2017 resten van deze bommenwerper gevonden.
Geëerd
De herdenkingssteen is onthuld op de locatie waar het vliegtuig 76 jaar geleden neerkwam. Hierdoor blijft de bemanning in herinnering en wordt zij geëerd voor hun strijd voor onze vrijheid. De steen, waarop de met de namen van de zeven bemanningsleden zijn gegraveerd, werd onthuld door de burgemeester Jos Penninx en Voorstenaar Gerrit Smit, die 76 jaar geleden getuige was van de crash. Beiden hielden een toespraak.
Volksliederen
Na de onthulling werden kransen gelegd, waarna een minuut stilte en het Wilhelmus volgden. Ook werd het Engelse en het Canadese volkslied (een van de bemanningsleden had de Canadese nationaliteit) gespeeld door ‘The Highland Regiment Pipes & Drums’ uit Deventer.
Berlijn
De Halifax-bommenwerper (type Mk II) vertrok op de avond van 1 maart 1943 vanaf vliegbasis Snaith in Engeland voor een grote nachtelijke aanval op Berlijn. Met nog 300 andere bommenwerpers was het de grootste luchtaanval op de Duitse hoofdstad tot dan toe. Na een succesvolle aanval werd de Halifax, bestuurd door de pas 21 jaar oude Engelse piloot John Stenhouse, op de terugweg naar Engeland boven het dorp Voorst neergehaald door een Duits jachtvliegtuig. De bommenwerper vloog hierbij in brand en dreigde neer te storten op de huizen van het dorp. De piloot wist echter met een laatste inspanning deze woningen te ontwijken. Even na middernacht, op 2 maart 1943, crashte het vliegtuig in een akker bij de Klarenbeekseweg. De bemanningsleden van de Halifax-bommenwerper overleefden de crash niet. Ze zijn destijds begraven op de gemeentelijke begraafplaats van Voorst.