Het gebruik van de Nederlandse vlag


Op Koningsdag en op 4 en 5 mei wordt vanaf openbare gebouwen gevlagd. In Nederland zijn geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag, alleen voor het vlaggen vanaf Rijksgebouwen. Wel zijn er gebruiken en regels (protocol) voor het uithangen van de vlag. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het de gewoonte dat u de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wilt u de vlag ’s nachts wel laten hangen? Verlicht dan de vlag, zodat de kleuren goed zichtbaar zijn.

Koningsdag

Op zaterdag 27 april wordt de Nederlandse vlag met een oranje wimpel tussen zonsopgang en zonsondergang gehesen.

4 mei: Dodenherdenking

Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om net als vorig jaar op 4 mei van zonsopgang tot zonsondergang de vlag halfstok te hangen. De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

De gemeente Voorst volgt de algemene vlaginstructie van de Rijksoverheid. Bij het gemeentehuis hangt de Nederlandse vlag op zaterdag 4 mei van 18.00 uur tot zonsondergang halfstok.

5 mei: Bevrijdingsdag

Op zondag 5 mei wappert de vlag zonder wimpel in top.