Kookadvies voor drinkwater in regio Apeldoorn


Logo Vitens

Drinkwaterbedrijf Vitens geeft een kookadvies af voor inwoners van de gemeente Apeldoorn en delen van de gemeenten Epe, Voorst, Brummen, Ermelo en Barneveld. Dit betekent dat iedereen in deze gebieden het kraanwater dat wordt gebruikt voor consumptie, zoals drinken of het bereiden van maaltijden, eerst drie minuten moet koken. Het advies blijft voorlopig van kracht. Op maandag 14 oktober verwacht Vitens een update te kunnen geven over het kookadvies. Op Vitens.nl is een (postcode)overzicht met alle adressen waarvoor het advies geldt. 

Lichte verontreiniging gevonden

Tijdens een reguliere controle op de locatie aan de Amersfoortseweg in Apeldoorn heeft Vitens een lichte verontreiniging aangetroffen. Hoewel het risico klein is, neemt Vitens geen enkel risico met de volksgezondheid en is daarom verplicht om dit kookadvies af te geven.

Drinkwater 3 minuten koken

Het kookadvies geldt voor het water dat wordt gebruikt voor: drinken, koffie of thee zetten, limonade maken, tanden poetsen, mond spoelen en het bereiden van maaltijden. Door het drinkwater uit de kraan 3 minuten te koken, is het water veilig om te drinken.   

Water dat wordt gebruikt voor douchen, in bad gaan, handen wassen of het doorspoelen van het toilet hoeft niet te worden gekookt.

Oorzaak kookadvies

Vitens onderzoekt momenteel de oorzaak van de lichte verontreiniging. En zorgt er ondertussen voor dat bij alle klanten in deze regio water uit de kraan blijft stromen. Omdat de drinkwatervoorziening aan de Amersfoortseweg in Apeldoorn in bedrijf blijft, verloopt het onderzoek stapsgewijs. Het kookadvies blijft daarom tot 14 oktober in elk geval van kracht. Vitens doet er alles aan om deze periode zo kort mogelijk te houden, vanwege de impact op haar klanten.

Update 

Vitens begrijpt dat dit advies ongemak veroorzaakt, maar stelt de gezondheid van al haar klanten voorop. Daarom geeft Vitens ook bij een lichte verontreiniging een kookadvies. Uiterlijk maandag 14 oktober informeert Vitens haar klanten opnieuw over de status van het kookadvies. Tussentijds deelt Vitens informatie over de gezette stappen via de website. 

Klanten worden via SMS of e-mail op de hoogte gebracht. Vitens roept iedereen op om dit bericht ook met buren en anderen in de omgeving te delen, aangezien niet iedereen bereikbaar is via deze kanalen.

Meer informatie, inclusief een overzicht van de postcodegebieden waar het advies geldt, is te vinden op de website van Vitens: https://www.vitens.nl/Over-Vitens/Pers-en-Nieuws/Nieuws/Kookadvies-Apeldoorn-en-omgeving.