Laat uw fruit versappen


Heerlijke fruitsap van eigen bodem! De Sappers staan binnenkort weer klaar om uw fruit tot de mooiste sapjes te verwerken.

Sapdagen

Tijdens de nazomer en herfst is er veel fruit in de IJsselstreek. En veel van dat fruit wordt niet benut. Fruit is voedsel en er zijn verschillende manieren om het te gebruiken. Bijvoorbeeld door er sap van te persen of er cider van te maken. De gemeente Voorst ondersteunt het duurzaam oogsten, verwerken en regionaal afzetten van hoogstamfruit in samenwerking met de stichting IJsselboomgaarden.

Hoe laat ik mijn fruit persen tot sap?

Heerlijke fruitsap van eigen bodem! De Sappers staan binnenkort weer klaar om uw fruit tot de mooiste sapjes te verwerken. Ze wassen, snijden en persen uw oogst. Kort pasteuriseren zorgt ervoor dat het sap nog minstens een jaar houdbaar blijft. Het wordt verpakt in een handige saptap. Vanaf 75 kilo kunt u uw eigen fruit laten persen. Schrijf u op persdagen.desappers.nl hiervoor in. Zes grote of acht kleine appels is ongeveer 1 kilo. Een flinke wasmand vol maakt 25 kilo.

Happy hour

Als u minder dan 75 kilo fruit heeft is het met minimaal 10 kg fruit mogelijk om mee te doen met een ‘happy hour’. Uw oogst wordt dan samen met het fruit van andere inschrijvers geperst.

Persen in Voorst 

Doet u ook mee om straks lekker te genieten van uw eigen houdbare sap? De persen staan op de volgende data paraat op het erf van boerderij de Kolke in Voorst:

  • 23 september 
  • 26 september

Kijk op persdagen.desappers.nl voor meer informatie, inschrijven en tijden.

Geen fruitbomen maar wel zin om te plukken

Heeft u zelf geen fruitgaard maar wel zin om fruit te plukken? Of beschikt u over een pluklocatie maar is het voor u niet mogelijk om zelf te plukken en heeft u hier hulp bij nodig? Stuur dan een mailbericht naar duurzaam@voorst.nl dan probeert de gemeente vrijblijvend mensen met elkaar in contact te brengen.

Hoogstamfruit

Hoogstamboomgaarden vormden een eeuw lang een belangrijk onderdeel van het boerenbedrijf in de IJsselstreek. Tussen 1950 en 1970 zijn er veel hoogstamboomgaarden verdwenen omdat ze weinig geld opleverden. Maar de hoogstamfruitboom is gelukkig weer terug in het landschap! Vooral bij particulieren in het buitengebied zijn de laatste 25 jaar hoogstamboomgaarden aangeplant om de biodiversiteit te stimuleren. Gemeenten en provincies hebben deze aanplant ondersteund en ondertussen staan er weer duizenden hoogstamfruitbomen. Fruitbomen geven met het ouder worden steeds meer fruit, oplopend tot wel 100 kg per boom per jaar. En van al dat fruit kunnen we heerlijk fruitsap maken.

Stichting IJsselboomgaarden

De stichting IJsselboomgaarden is op 9 november 2007 opgericht en is gevestigd te Deventer. Het doel van de stichting is het duurzaam behouden van hoogstamfruitboomgaarden in de IJsselstreek, door eigenaren en beheerders met raad en daad te ondersteunen en verder alles te ondernemen om het behoud te bevorderen. Kijk op ijsselboomgaarden.nl voor meer informatie.