‘Maai Mei Niet’ Voor bloemen en bijen


Ingezaaide strook in de grasberm naast de H.W. Iordensweg in Twello

In de afgelopen jaren is driekwart van de insecten verdwenen. Jij kunt daar iets aan bijdragen, namelijk door niets te doen. Tijdens de hele maand mei laten tuinbezitters gezamenlijk het gazon groeien en maaien ze minder om vlinders, vogels, bijen en andere insecten weer een plek te geven in onze groene leefomgeving.

Vooral in het voorjaar is het van belang om het uitgebreid maaien nog even uit te stellen. In mei hebben insecten minder keuze uit bloemen dan in de zomer. De paardenbloem is bijvoorbeeld een welkome voedselbron, geef deze een kans om te groeien. Je kunt tot tien keer meer bijen aantrekken door niet elke week te maaien, maar slechts om de 3 à 4 weken!

Gemeente doet ook mee

Ook de gemeente wil naar een ander maaibeheer met minder vaak maaien en bloemrijk groen. Zo is de gemeente gestart met het aanbrengen van bloemen en kruidenstroken in gazonstroken langs de H.W. Iordensweg en de Maarten Tromplaan, de Dalk, en de Rozenhosstraat.  Als dit een succes wordt, zullen er nog meer (delen van) gazons omgevormd gaan worden. Daarnaast worden de bermen in het buitengebied 1x in de 2 jaar gemaaid, de oneven kant van de weg het ene jaar, de even kant het daaropvolgende jaar. Dat levert een belangrijke bijdrage aan het behoud van de biodiversiteit in Nederland. Daarbij houden we uiteraard rekening met de (verkeers)veiligheid.

Meedoen in je eigen tuin

Zelf aan de slag met Maai Mei Niet? Je kan je gazon aanmelden via de website en leuke tips ontvangen. Tel in het laatste weekend van de campagne (26, 27 en 28 mei) jouw bloemen en kruiden in een vierkante meter van je gazon en geef deze online door, zodat wij jouw nectarscore kunnen berekenen! Met al deze resultaten weten we na deze maand wat er groeit in de Nederlandse tuinen en hoeveel extra bijen we in mei helpen overleven. Kijk voor meer informatie op www.maaimeiniet.nl.

Maai Mei Niet Nederland  is een initiatief van de Bijenstichting, Stichting Steenbreek, Flora van Nederland, EW Magazine en Velt.