Op donderdag 3 april om 15.45 uur onthult onder andere burgemeester Paula Jorritsma-Verkade de ‘Vector of Memory’ in Wilp. Dit is een uniek moment op een unieke plek. De gemeente Voorst waardeert deze plek binnen haar gemeentegrenzen zozeer, dat zij graag meewerkte aan het idee om hier een zogeheten ‘Vector of Memory’ te laten plaatsen. De bevrijding van het Westen van Nederland in april 1945 vond immers op deze plek plaats. Meer specifiek op 11 april 1945.
Liberation Route Europe
De ‘Vector of Memory’ is een ontwerp van de Amerikaanse ontwerper Daniel Libeskind en maakt deel uit van de ‘Liberation Route Europe’. De Vectors markeren door heel Europa belangrijke locaties van de Tweede Wereldoorlog en verbinden de vele plekken en verhalen langs de route die de geallieerden destijds aflegden. De Vector in Wilp vertegenwoordigt het verhaal van ‘Operation Cannonshot’.
Operation Cannonshot
De bevrijding van het westen van Nederland begon op 11 april 1945 met ‘Operation Cannonshot’. Canadese regimenten staken bij Gorssel de IJssel over naar Wilp. De eerste aanvalsgolf werd uitgevoerd door de ‘Princess Patricia’s Canadian Light Infantry’ en ‘The Seaforth Highlanders of Canada’. Met Buffalo-amfibievoertuigen staken deze troepen, onder rookgordijnen, de IJssel over. De locatie van de Vector in Wilp herinnert aan deze oversteek, die 80 jaar geleden het leven kostte van velen. Waaronder, voor zover bekend, 107 Canadese militairen. Ondanks deze verliezen werd het doel wel bereikt. De geallieerden wisten na hevige gevechten Wilp te bevrijden en de Duitsers te verdrijven. ‘Operation Cannonshot’ eindigde op 17 april met de bevrijding van Apeldoorn.