Onze grens ligt bij intimidatie en veiligheid


Gisteravond, maandag 27 mei, is op een intimiderende en beangstigende manier de raadsvergadering verstoord. Een groep jongeren met bivakmutsen op bestormde aan de buitenzijde het gemeentehuis. Zij gooiden vuurwerk naar de ramen waar op dat moment medewerkers, raadsleden en het college van B&W aan het werk waren. Ook werden er ‘potten’ aangestoken die een heftige paarse rook veroorzaakten. Deze rook kwam door o.a. ventilatieroosters de raadszaal en de rest van het gebouw binnen waardoor veel onrust ontstond.

foto gemeentehuis Twello

Vergadering door burgemeester beëindigd

 

Burgemeester Paula Jorritsma-Verkade besloot na een reguliere schorsing, als voorzitter van de gemeenteraad, in haar rol als burgemeester, de raadsvergadering officieel te beëindigen. Zij gaf aan dat de intimidatie buiten het gebouw ‘geen pas’ gaf en een brug te ver ging. Ze betreurde deze gang van zaken. Vanuit het oogpunt van veiligheid vond zij het onverantwoord om nog door te vergaderen. Er kwam erg veel rook terecht in de raadzaal en andere delen van het gebouw waar mensen aan het werk waren.

Paula Jorritsma-Verkade: “Ik vind dat wij in onze Voorster samenleving niét zo met elkaar om kunnen gaan. We leven in een democratie. Omdát we in een democratie leven, kunnen en mogen we in Nederland onze eigen mening geven. Dit doen we door met elkaar in gesprek te gaan: er is dus ruimte voor inspraak en tegengestelde meningen. En niet door via intimidatie openbare raadsvergaderingen te verstoren. Dat is onacceptabel. Het lijkt er anno 2024 steeds vaker op dat ‘de maatschappij’ het niet accepteert als ‘het’ zijn zin niet krijgt? Dat baart mij zorgen als burgemeester: laten wij mèt elkaar, jong en oud, onze democratische rechten koesteren.”

Intimiderende actie

De actie van de jongeren heeft, los van de heftige rookontwikkeling die voor onveiligheid zorgde, een grote impact gehad op vele aanwezigen. Sommigen zaten dicht bij de ramen en gaven na afloop aan bang te zijn geweest en zich geïntimideerd te voelen. Naast de rookontwikkeling droegen de jongeren ook spandoeken met daarop intimiderende teksten aan het adres van de gemeente en wethouder Peter Wormskamp. Als portefeuillehouder van o.a. het jeugd- en jongerenbeleid in de gemeente Voorst stond voor hem deze avond de Nota van uitgangspunten voor de uitvoering van Jongerenwerk Voorst 2025-2028 op de raadsagenda.

Aangifte politie

Vandaag heeft de gemeente Voorst aangifte gedaan bij de politie op basis van artikel 144 uit het Wetboek van Strafrecht. Daarnaast heeft ook de wethouder vandaag aangifte gedaan.

De gemeente Voorst vindt het bewust verstoren van de openbare orde, intimidatie en het aantasten van de veiligheid van medewerkers, raadsleden en het college van B&W onacceptabel. Wij staan voor een open en integere bestuurscultuur.