Opvanglocatie alleenstaande minderjarige asielzoekers aan Kadijk 7A in Terwolde


Het COA heeft kort geleden de gemeente Voorst toestemming gevraagd om een opvanglocatie te starten voor vijf jaar aan de Kadijk 7A in Terwolde voor de huisvesting van 50 minderjarige asielzoekers. Op voorstel van het college heeft de gemeenteraad een voorlopige aanwijzing goedgekeurd. In een openbare raadsvergadering neemt de raad een definitief besluit hierover.

De gemeenteraad en het college van B&W vinden het belangrijk dat de gemeente Voorst vanuit menselijk en maatschappelijk oogpunt bijdraagt aan de opvang van asielzoekers. Bovendien heeft de gemeente een wettelijke taakstelling vanuit de Spreidingswet. Hierin staat de opdracht aan gemeenten om asielopvangvoorzieningen (opvanglocaties) te bieden voor de opvang van asielzoekers.

Pand Kadijk 7A in Terwolde

De eigenaar van dit pand heeft het pand voor verhuur aangeboden aan ODIG Zorg. ODIG Zorg voert namens het COA de opvang van alleenstaande minderjarige asielzoekers (AMV) uit. ODIG Zorg en COA hebben contact opgenomen met de gemeente Voorst om dit pand voor opvang in te zetten.

Medewerking gemeenteraad en college van B&W

Op 29 januari 2024 heeft de gemeenteraad het ‘Stappenplan proces voor aanwijzing locatie noodopvang van asielzoekers’ vastgesteld. In deze procedure heeft de gemeenteraad een principe/voorlopig besluit genomen om de Kadijk 7a in Terwolde aan te wijzen als opvanglocatie.

Wie kunnen onze nieuwe bewoners worden?

De mogelijk nieuwe bewoners zijn jongeren in de leeftijd van 15 tot 18 jaar. Zij zijn naar Nederland gevlucht en zijn nu in afwachting van de uitkomst van hun asielaanvraag. Het gaat om 50 jongeren die ODIG Zorg opvangt in het pand aan de Kadijk 7A. Op de opvanglocatie is altijd 24-uurs begeleiding vanuit ODIG Zorg aanwezig.

Informeren omwonenden

De mogelijke komst van een opvanglocatie voor asielzoekers kan vragen en/of zorgen oproepen, zeker bij direct aanwonenden en omwonenden en andere direct betrokkenen. Conform het stappenplan heeft wethouder Peter Wormskamp de direct aanwonenden van de Kadijk 7A persoonlijk geïnformeerd. Ook heeft hij telefonisch contact gehad met een bestuurslid van de dorpsbelangenverenigingen van Terwolde, Nijbroek en de Vecht om hen te informeren.

Vervolgens hebben de omwonenden in een cirkel van +/- 2 kilometer rondom de locatie aan de Kadijk 7A een brief van de gemeente ontvangen met informatie over de locatie en een uitnodiging voor de informatiebijeenkomst op 4 september.

De bijeenkomsten voor de omwonenden zijn constructief en in rustige sfeer verlopen. Er waren acht sessies met in totaal 188 inwoners. Er zijn veel vragen gesteld en zorgen gedeeld. De vragen zijn beantwoord door o.a. college, raadsleden, COA, ODIG Zorg en NIDOS. Tijdens de sessies werden vooral vragen gesteld over het aantal vluchtelingen, de geschiktheid van de locatie, de grootte van het pand en de veiligheid voor alle betrokkenen. Een groep inwoners heeft buiten het gemeentehuis gebruik gemaakt van het recht te demonstreren. Vanaf 4 september 18.00 uur is er de mogelijkheid om online vragen te stellen op voorst.nl.

Vragen?

Wij kunnen ons voorstellen dat overige inwoners van de gemeente Voorst ook vragen hebben over de opvanglocatie voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Op onze website: https://www.voorst.nl/over-voorst/vluchtelingen/asielzoekers/vragen-en-antwoorden-over-opvang-asielzoekers-aan-de-kadijk-7a-in-terwolde staat een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden.

We houden de inwoners op de hoogte via de gemeentepagina (Voorstwijzer) in het Voorster Nieuws en op onze website www.voorst.nl.