Toespraak burgemeester Paula Jorritsma-Verkade 4 mei 2024
Vanavond hebben wij de slachtoffers herdacht die zijn gevallen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Bij de herdenking bij het herdenkingsmonument van 't Holthuis in Twello hield burgemeester Paula Jorritsma-Verkade een toespraak. Hier kunt u deze toespraak lezen.
Beste aanwezigen,
79 jaar geleden werd de oorlog in Nederland beëindigd. Jaarlijks op 4 mei herdenken wij hier bij het herdenkingsmonument op 't Holthuis alle slachtoffers in de gemeente Voorst sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, de slachtoffers die vielen tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, alsook de slachtoffers die zijn gevallen bij oorlogssituaties en vredesoperaties, waarbij Nederland betrokken was.
Op het monument staan de eenvoudige en krachtige woorden: "Voor hen die vielen". Wij voelen ons verbonden met hen. En mogen nooit vergeten wat zij hebben meegemaakt.
In de gemeente Voorst worden op 4 mei verschillende herdenkingen georganiseerd; hierbij zijn in de dorpen Klarenbeek, Teuge, Terwolde en Voorst ook leden van het gemeentebestuur aanwezig. Zij leggen daar namens het gemeentebestuur bloemen bij het monument.
De littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet zijn 79 jaar later nog steeds zichtbaar. Heel direct in families die dierbaren hebben verloren die zijn vermoord tijdens de Holocaust of zijn omgekomen door het oorlogsgeweld.
De generatie die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt, wordt ieder jaar kleiner. Het is belangrijk om verhalen over de oorlog met elkaar te blijven delen en door te geven aan volgende generaties. En de namen van de mensen die ons zijn ontvallen te blijven noemen.
Zolang een naam wordt genoemd, is een mens niet vergeten.
Op het digitale oorlogsmonument Voorst zijn de namen te lezen van de slachtoffers van bombardementen en beschietingen in de gemeente Voorst, de namen van geëxecuteerde inwoners, Joodse slachtoffers wonend in de gemeente Voorst en de namen van militairen die om het leven zijn gekomen.
Afgelopen jaar is aandacht gevraagd door nabestaanden van een Joodse inwoner van onze gemeente. Jacob van Spiegel, hij woonde met zijn twee zusters Claartje en Sophie aan de Klokkenkampsweg in Twello en schonk in 1936 vanwege de wederzijds goede betrekkingen het noordelijke deel van het voormalige Domineesbosje aan de gemeenteraad. De officiële naam is het Van Spiegelbos, in de volksmond wordt gesproken over het Spiegelbosje. Samen met omwonenden wordt het parkbosje weer opgeknapt en is het informatiebord gerestaureerd. Jacob van Spiegel werd op 81 jarige leeftijd afgevoerd naar concentratiekamp Sobibor, waar hij op 21 mei 1943 werd vermoord.
Twee jaar later werd Nederland bevrijd door geallieerde militairen. Dat is volgend jaar 80 jaar geleden. Vrede en daarmee vrijheid is nooit voor altijd gewonnen; je verdient en wint haar in iedere generatie.
De weg naar vrede gaat niet van hoofd tot hoofd
Maar van hart tot hart
De ander blijven zien als mens
Het gesprek met elkaar blijven voeren, ook al ben je het niet met elkaar eens
Jongeren met een Joodse en Islamitische achtergrond laten zien dat dit kan met hun initiatief 'Deel de duif'
Vandaag staan we stil
Samen jij en ik, stil
Voor hen voor wie de tijd
Stil werd gezet
Zij die voor ons stil werden
Dank u wel voor uw aandacht.
In de gemeente Voorst werden deze avond diverse herdenkingen georganiseerd. Hierbij zijn in de dorpen Klarenbeek, Teuge, Terwolde en Voorst ook leden van het gemeentebestuur aanwezig. Zij legden namens het gemeentebestuur van Voorst bloemen neer bij het monument.
Herdenking bij De Propeller, Hessenallee in Klarenbeek. Wethouder Peter Wormskamp was hierbij aanwezig.
Herdenking en stille omloop, Begraafplaats Terwolde. Raadslid Margret Suelmann was hierbij aanwezig.
Herdenking Teuge, bij monument nabij KIJK! Raadslid Bjorn van Ekeren was hierbij aanwezig.
Herdenking bij Gedenkhof ’t Holthuis in Twello, voorafgegaan door een stille tocht vanaf het Marktplein in Twello. Burgemeester Paula Jorritsma-Verkade was hierbij aanwezig.
Herdenking bij gedenksteen in Voorst, Hoek Binnenweg-Rijksstraatweg. Raadslid Danny Roelofs was hierbij aanwezig.