Uw stem bepaalt


In maart 2022 heeft u de mogelijkheid om mee te bepalen welke koers de gemeente Voorst de komende vier jaar gaat varen. Op 14, 15 en 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Alle stemgerechtigde inwoners van Voorst kunnen dan hun stem uitbrengen op een van de verschillende politieke partijen.

Iedere partij heeft een eigen maatschappelijke visie op uw geliefde woonomgeving. Uiteindelijk gaan 19 kandidaten zich de komende vier jaar als volksvertegenwoordiger inzetten voor de gemeente Voorst. Door uw stem uit te brengen bepaalt u mee welke partijen deze kandidaten mogen leveren, en wie aan het roer staat van de gemeente Voorst.

De gemeentelijke overheid is de meest nabije laag in het Nederlandse politieke bestuur. En de gemeente is verantwoordelijk voor veel zaken die u als inwoner van Voorst direct raken. Zo bepaalt de gemeenteraad met bestemmingsplannen wat er allemaal mogelijk is op het grondgebied van Voorst. Bestemmingsplannen die bijvoorbeeld het bouwen van woningen in uw dorp onmogelijk, of juist mogelijk, maken.

De gemeente Voorst is verantwoordelijk voor de uitvoering van belangrijke zaken op het sociale vlak. Wie niets meer heeft, kan een beroep doen op de gemeentelijke uitkering: de bijstand. Wie door beperkingen niet volledig mee kan doen, mag voor ondersteuning aankloppen bij de gemeente. De gemeente moet alle vormen van jeugdhulp bieden aan (gezinnen met) jongeren met problemen. En de gemeente zorgt ook voor schuldhulpverlening voor inwoners met schulden. Dit zijn allemaal onderwerpen waar de gemeenteraad over besluit. En ook over de meer zichtbare, bijna vanzelfsprekende onderwerpen. Zoals het beheer en het onderhoud van het openbaar groen, de inzameling van afval, en de zorg voor begraafplaatsen, riolering en schoolgebouwen. Uw gemeenteraad heeft hier uiteindelijk het laatste woord over. De gekozen volksvertegenwoordigers bepalen wat hiermee gebeurt.

De verkiezingen maken het voor u als stemgerechtigde inwoner van Voorst mogelijk om mee te bepalen wie de komende vier jaar uw opvattingen over al die zaken mag vertegenwoordigen. Dat is de essentie van onze vertegenwoordigende lokale democratie: de inwoners van Voorst bepalen hoe de gemeenteraad de komende periode samengesteld zal zijn.

Laat die kans niet aan u voorbijgaan. Versterk de lokale democratie door uw stem op 14, 15 of 16 maart 2022 uit te brengen. En volg wat de politieke partijen te vertellen hebben over welke kant zij op willen met Voorst:

  • In het Voorster Nieuws van 9 maart 2022 staat een dubbele verkiezingspagina.
  • Volg het lijsttrekkersdebat op vrijdag 11 maart 2022 om 20.00 uur in het Veluws College (Veilingstraat 10 in Twello) of via voorst.nl of de lokale omroep op televisie.
  • Vul de stemhulp in op https://mijnstem.nl/voorst om te kijken welke partij het beste aansluit bij uw mening.

Burgemeester Paula Jorritsma-Verkade