Versnelde aanpak wateroverlast in Oost-Veluwe


Het klimaat verandert en dat zorgt ervoor dat de zomers warmer en droger worden. Ook is er steeds meer extreme regenval. Deze hoosbuien zorgen bijvoorbeeld voor schade en wateroverlast, omdat riolen overlopen. En erger, zoals vorig jaar in Limburg. De inwoners van de Oost-Veluwe merken vooral dat de riolen overlopen in de hellende gebieden en daar waar grote oppervlakten vol ‘asfalt en tegels’ zijn. De gemeenten in de Oost-Veluwe werken als ‘waterrad’ samen met het Waterschap Vallei en Veluwe, provincie Gelderland en Vitens aan een aanpak.

versnelde aanpak wateroverlast

Met de financiële bijdrage van het Rijk, vanuit het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA), kunnen de partners in de Oost-Veluwe op diverse locaties de knelpunten sneller aanpakken. De gemeenten starten met projecten die ervoor zorgen dat bij extreme regenval het water in de bodem wordt vastgehouden. Dit water is dan weer bruikbaar wanneer het te droog is. Met deze projecten willen de gemeenten ook de mogelijke overlast van water verminderen.

Water kent geen grenzen

De gemeenten Apeldoorn, Epe, Brummen, Heerde en Voorst, en het Waterschap Vallei en Veluwe werken sinds 2010 samen in de werkregio Oost-Veluwe (SWOV). Ook Vitens en de provincie Gelderland zijn nauw betrokken. Water kent namelijk geen grenzen. Het doel van de samenwerking is om kennis en kunde samen te voegen en zo de keten van drinkwater, riool en waterzuivering, en de inrichting van het grondwater en oppervlaktewater op orde te houden.

Bijdrage vanuit het Rijk

De werkregio Oost-Veluwe heeft een subsidieaanvraag voor een bijdrage van € 3,6 miljoen ingediend bij het Rijk in het kader van het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA). Hiermee kan de werkregio versneld maatregelen nemen om lokaal wateroverlast te voorkomen, om meer water in de grond te krijgen ter voorkoming van droogte, en om meer water te bufferen in onze beken. De werkregio verwacht op korte termijn goedkeuring van het Rijk.

Sneller projecten uitvoeren

De gemeenten willen bijvoorbeeld wadi’s maken. Een wadi is een laaggelegen gebied in het gras die dient als infiltratievoorziening. Na een regenbui stroomt het water van daken en wegen in deze wadi’s. In de wadi’s kan het water langzaam in de bodem wegzakken. Met de wadi’s voorkomen gemeenten dus dat schoon regenwater in het riool terechtkomt en wordt het grondwater aangevuld. Ook willen de gemeenten infiltratieriolen maken zodat het (schone) regenwater niet naar de waterzuivering gaat, maar terug de grond in kan. En voor inwoners zijn er in enkele gemeenten, waaronder Voorst, subsidies om het regenwater af te koppelen van het riool. Dit heeft veel voordelen voor de natuur en voor de tuin. Er is minder kans op wateroverlast en schade. Het riool wordt namelijk minder vol en de rioolwaterzuiveringsinstallaties werken beter. Zo hoeft minder water gezuiverd te worden en dat scheelt energie. Ook gaat het grondwaterpeil omhoog. Daardoor is er ook minder kans dat de bodem te droog wordt. En regenwater is goed voor planten, bomen en de natuur in de tuin. Deze acties pakken de gemeenten samen op, afhankelijk van de locatie, in overleg met organisaties en bewoners. Samen werken we aan een klimaatbestendige regio.

Voorst koppelt regenwater af

Bij de herinrichting van de wegen wordt een regenwaterriool aangelegd waar de wegen en trottoirs op aangesloten zijn. Ook krijgen al de woningen een eigen regenwateraansluiting. De gemeente heeft een afkoppelbijdrageregeling waarmee de bewoners materialen kunnen krijgen voor het afkoppelen van het regenwater. De meeste materialen zijn gratis, voor enkele producten wordt een kleine vergoeding gevraagd. Het regenwaterriool is meestal een zogenaamd infiltratieriool, eigenlijk een lekke buis, waardoor het water in de bodem kan zakken. Hierdoor wordt het grondwater weer aangevuld om droogte tegen te gaan. En sturen we het schone water niet meer naar de rioolwaterzuivering. Als de stimulatiegelden van het Rijk binnenkomen gaat de gemeente Voorst aan het werk met de parkeerplaatsen van het Barteldplein en de Afslag in Twello.