Voorkom stalbrand


Brandweerman geeft advies in een koeienstal

De gevolgen van een stalbrand zijn vaak enorm voor mens én dier. Ook de bedrijfscontinuïteit komt in gevaar doordat bijvoorbeeld de milieuvergunning dan vervalt. Het duurt zo een aantal jaar voordat de onderneming weer operationeel kan en mag zijn. In 2022 telde Nederland 42 stalbranden, met bijna 130.000 dierlijke slachtoffers. Brand laat een diepe emotionele indruk achter bij de ondernemer en betrokkenen, en ook bij omwonenden en betrokken hulpverleners. Daarom vraagt de brandweer van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) extra aandacht voor het voorkomen van stalbrand.

Oorzaken stalbrand

Stalbrand ontstaat bijvoorbeeld door kortsluiting of oververhitting van een elektrisch systeem, broei, werktuigen die in brand vliegen, explosie van mestgassen of het gebruik van warmtelampen. Bennie Hekkelman, Adviseur Brandveiligheid bij VNOG: “De oorzaak van een stalbrand is niet altijd bekend. Door de hevigheid van de brand gaat alles verloren. We geven advies over de meest logische oorzaken.”

Samenwerking

Bij het voorkomen van een stalbrand en het beperken van de gevolgen staat de ondernemer er niet alleen voor. Hekkelman: “De brandweer adviseert de ondernemer. Maar ook de gemeente, verzekeraars en vakorganisaties moeten zich bewust zijn van de brandveiligheid in stallen. Daarom is het belangrijk de verbinding met elkaar te zoeken.” De brandweer zoekt bijvoorbeeld contact met verzekeraars om hun eisen wat betreft brandveiligheid op te halen.

Advies van de brandweer

De brandweer adviseert de brandveiligheid in zowel nieuwe als bestaande stallen te verbeteren. In de praktijk blijkt dat ondernemers onbewust brandgevaarlijke situaties creëren. Zoals het opslaan van materialen tussen gebouwen en veestallen, waardoor een brand van het ene gebouw naar het andere kan uitbreiden. Ook het laden van elektrisch gereedschap en accu’s in stallen, waarbij de stekker onnodig in het stopcontact blijft zitten. Of onveilig gebruik van een warmtelamp. Een onnodige ophoping van stof kan funest zijn. Loop daarom kritisch door de gebouwen. De brandweer loopt graag mee om samen naar mogelijke aanpassingen te kijken. Hierbij kijkt de brandweer ook naar factoren uit de omgeving, de aanrijtijd van hulpdiensten en de bluswatervoorziening. Al deze facetten bepalen hoe groot het risico op brand in de stal is en hoe groot de gevolgen ervan zijn.