VOORST GAAT VOOR DUURZAAM | Geen aardgas. Wat betekent dat voor u?


In de afgelopen weken informeerden we u al in deze krant dat we in 2050 geen aardgas meer gebruiken. In verschillende artikelen informeerden we u waarom we in 2050 geen aardgas meer gebruiken, en over de verschillende alternatieven die er zijn voor aardgas. Maar wat betekent het aardgasloos wonen voor u?

aardgas isoleren

Stap 1: Isoleren

Welk alternatief er in uw wijk ook komt, isoleren is altijd een belangrijke voorwaarde. Zowel voor een warmtenet, als voor duurzaam gas of all-electric. Isoleren zorgt ervoor dat uw huis minder warmte verliest, en op een lagere stooktemperatuur verwarmd kan worden. Dat bespaart veel energie Als u in de zomer uw huis koelt, voorkomt dat ook dat de hitte snel weer uw huis binnendringt.

De onderdelen van uw huis waar de meeste warmte door verloren gaat, wilt u het liefst als eerste verbeteren. Leer daarom uw huis kennen en ontdek welke isolatie er al is aangebracht, en waar nog winst te behalen valt. Denk aan spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en HR++glas. Met deze isolatievormen heeft u een stuk minder energie nodig om uw woning te verwarmen.

Stap 2: Ventileren

Verse lucht in huis is belangrijk voor uw gezondheid, maar het kost ook energie. De verse lucht moet namelijk verwarmd worden. Gelukkig zijn er goede manieren om energiezuinig, en met minder tocht, te ventileren. Natuurlijke ventilatie kan via een rooster en open ramen. Maar u kunt ook kijken naar zelfregelende roosters, mechanische ventilatie of een ventilatie unit. Bij een ventilatie-unit wordt de lucht verwarmd voordat het de woning binnenkomt. Dit voelt prettiger aan, en het kost minder energie. Er zijn verschillende vormen van ventilatie. Laat u daarom goed informeren.

Stap 3: Controleer het warmte-afgifte systeem

De gewone cv-ketel verwarmt het water meestal tot een hoge temperatuur. Dit water stroomt door de radiatoren om het huis te verwarmen. Alleen al het verwarmen van het water tot een hoge temperatuur kost veel energie. U bespaart veel energie, als u het water tot een lagere temperatuur verwarmt. En daarmee kunt u ook alvast de woning voorbereiden op een warmtepomp of een warmtenet. Een warmtepomp of een warmtenet verwarmt het water namelijk ook tot een lagere temperatuur.

Dit koudere water heeft wel meer oppervlakte nodig om de warmte af te geven. Dit kan door middel van vloerverwarming, wandverwarming of een andere vorm van lage temperatuur verwarming. Een voordeel hiervan is dat het vaak een prettige warmte is. Is de isolatie op orde en wilt u weten of uw woning klaar is voor een lage temperatuurverwarming? Zet de verwarmingsketel op 50 graden en voel of de woning lekker warm wordt.

Stap 4: Elektrisch koken

Koken verbruikt niet zoveel energie, slechts 2 tot 3 procent van het jaarlijks gasverbruik. Krijgt u een nieuwe keuken? Dan is het wel handig om meteen te kiezen voor elektrisch koken. Zo bent u alvast voorbereid op de toekomst.

Stap 5: Vervang de cv-ketel

De laatste stap is het overstappen naar een andere vorm van verwarmen. Dit is afhankelijk van welke oplossing er binnen uw wijk komt. In de gemeente Voorst zijn niet veel opties voor een warmtenet. Daarom is er een grote kans dat uw woning all-electric wordt. In enkele wijken komt er misschien groen gas (bijvoorbeeld gas vanuit mest), maar dit is slechts beperkt beschikbaar. Stap daarom, als het kan, over op een all-electric oplossing. Is uw woning daar nog niet klaar voor? Kijk dan eens naar een hybride warmtepomp. De hybride warmtepomp maakt gebruik van de buitenlucht om uw woning te verwarmen. Als het echt heel koud is, schakelt hij over op aardgas.

Zonnepanelen of zonnecollectoren

Zonnepanelen leveren duurzame elektriciteit. Hoe u uw woning ook gaat verwarmen, u verbruikt altijd elektriciteit voor de elektronische apparaten. Kijk daarom eens naar de mogelijkheden voor zonnepanelen.

Er zijn ook zonnecollectoren. Deze lijken op zonnepanelen, maar leveren warm water in plaats van elektriciteit. In de zonnecollectoren loopt een vloeistof, deze vloeistof kan wel 90graden worden. De opgewarmde vloeistof gaat naar een voorraadvat dat gevuld is met leidingwater. Via een warmtewisselaar wordt dan de warmte afgegeven.

Verbouwing

Dit lijkt allemaal veel, en dat is het ook. Al met al is het ook een flinke investering. Gelukkig hoeft u niet alles in 1 keer te doen, u kunt in de komende tijd die maatregelen nemen die op dat moment goed voor u uitkomen.

Gaat u uw huis verbouwen, of is uw ketel aan vervanging toe? Dan zijn dat mooie momenten om ook gelijk na te denken over aardgasvrij wonen. Krijgt u een nieuw dak? Zorg dan dat de isolatie op orde is. Krijgt u een uitbouw? Neem dan meteen de isolatie mee. Krijgt u nieuwe kozijnen? Kijk dan meteen naar dubbelglas en ventilatie. Kijkt u voor een nieuwe keuken? Kies dan meteen voor inductie koken. Krijgt u een nieuwe vloer? Informeer dan meteen of het mogelijk is om de vloer te isoleren. En of er opties zijn voor vloerverwarming.

En nu?

De gemeente onderzoekt samen met de woningcorporatie IJsseldal Wonen, netbeheerder Liander, Waterschap Vallei en Veluwe en energiecoöperatie EnergieRijk Voorst wat de mogelijkheden zijn voor het stapsgewijs aardgasvrij maken van de woningen in de gemeente Voorst. Dit gebeurt met een wijkgerichte aanpak, zodat in 2050 alle woningen in de gemeente Voorst aardgasvrij zijn. De adviesbureaus APPM en Buro Loo helpen de gemeente om de mogelijkheden voor het stapsgewijs aardgasvrij maken van de woningen te beschrijven in de Transitievisie Warmte gemeente Voorst. Het ontwerp van deze transitievisie delen wij na de zomer met u.

In de komende maanden vertellen we, in een aantal artikelen in de Voorstwijzer, wat de transitie warmte voor u als inwoner, of bedrijf, betekent. Nu al meer lezen? Kijk dan op voorst.nl/duurzaamheid onder Transitievisie Warmte.