De week van het Gezin zet de het gezin op de kaart. In het gezin kunnen kinderen zich ontwikkelen en opgroeien. Een stabiel gezin heeft positieve invloed op kinderen en jongeren. Het thema van de Week van het gezin is dit jaar: ʻGoed gezi(e)n; wordt het gezin voldoende gezien en gesteund door de overheid en de samenleving.ʼ
Want ondanks dat het gezin de eerste plek is waar een kind opgroeit en opgevoed wordt, zijn we hier allemaal verantwoordelijk voor. Dit is het idee achter ʻit takes a village to raise a childʼ. Het betekent dat familieleden, leraren, buren etc. allemaal een rol spelen in het opgroeien van kinderen. Kijk naar elkaar om en durf te vragen. Door gezamenlijke inspanning worden ouders geholpen om de uitdagingen, die horen bij opgroeiende kinderen, beter aan te kunnen. Kortom, door het samen te doen kunnen we ervoor zorgen dat kinderen de beste kansen krijgen om op te groeien tot gelukkige en gezonde volwassenen.
De gemeente heeft daarin ook een verantwoordelijkheid, want in sommigen gevallen is er meer nodig. Er zijn verschillende mogelijkheden voor dat extra steuntje in de rug. Ouders, kinderen en jongeren, staan er in de gemeente Voorst niet alleen voor.
We geven graag enkele voorbeelden van gratis hulp mogelijkheden in de gemeente Voorst.
Orthopedagoog
Voor vragen over opvoeden en opgroeien kunt u terecht bij de orthopedagoog van het Opvoedsteunpunt. De orthopedagoog helpt ouders in gemiddeld 6 gesprekken weer op weg door waardevolle handvatten en tips te geven én een luisterend oor te bieden. Kinderen/jongeren (tot en met 23 jaar) kunnen zelf ook met de orthopedagoog in gesprek.
Home-Start
Home-Start is voor gezinnen met kinderen van 0 tot en met 14 jaar en valt onder Humanitas. Eén keer per week komt een getrainde vrijwilliger gemiddeld een uurtje langs om u te ondersteunen. De vrijwilliger biedt een luisterend oor en helpt bijvoorbeeld met het aanbrengen van structuur in uw huis of de dag. Een Home-Starttraject duurt maximaal 1 jaar en de wensen van de ouders staan centraal.
Steungezinnen
Ouders die thuis regelmatig snakken naar een ʻadempauzeʼ kunnen hun kind van 0 tot en met 18 jaar een dagdeel per week onderbrengen bij een steungezin van Humanitas. Voor het kind is het fijn zich hier welkom te voelen en extra aandacht te krijgen. Na ieder bezoek nemen zij dit prettige gevoel mee naar huis. Het mes snijdt aan twee kanten, omdat de ouders ondertussen energie hebben getankt.
Match
Een toenemend aantal jongeren en jongvolwassenen voelt zich weleens eenzaam of zit niet zo lekker in zijn vel. Vaak vinden zij het lastig om contact met leeftijdsgenoten te leggen. Via het Humanitas-project Match kan iemand van 12 tot en met 25 jaar zich laten koppelen aan een gemotiveerde en enthousiaste vrijwilliger. Deze trekt een jaar lang met de jongere of jongvolwassene op, doet bijvoorbeeld leuke activiteiten samen en helpen het zelfvertrouwen van het maatje te vergroten. Bij Match gaat het om het verder helpen van de hulpvrager. Dus zonder inmenging van de ouders.
Kr8kidzz
Deze training zet in op het vergroten van het zelfvertrouwen en de weerbaarheid van basisschoolkinderen uit de midden- en bovenbouw. In 6-wekelijkse bijeenkomsten gaat een groep van 8 tot 10 kinderen aan de slag met rollenspelen en oefeningen. Na afl oop volgt een eindgesprek met de ouders. De eerstvolgende Kr8kidzzz is komend najaar. Aanmelden is mogelijk via cjgvoorst.nl.
Schoolmaatschappelijk werk
Een goed gesprek voeren over schoolse of opvoedkundige zaken? Dit kan zowel op de basisscholen als op het Veluws College en het Zone.college via het Schoolmaatschappelijk werk.
Wilt u meer weten?
Voor meer informatie kunt u terecht op cjgvoorst.nl of neem contact op met het CJG Voorst, te bereiken tussen 8.30 en 12.30 uur via 0571-27 99 11 of info@cjgvoorst.nl.