Heeft u een goed idee, mist u informatie of heeft u een andere vraag? Stuur dan een e-mail naar oekraine@voorst.nl. Wij proberen uw vraag binnen twee werkdagen te beantwoorden.
Door de oorlog in Oekraïne zijn veel inwoners uit hun land gevlucht en onder andere naar Nederland gekomen. Zij vallen tijdelijk onder een speciale regeling en hoeven daarom geen asiel aan te vragen. Zij mogen door de oorlog dus zonder asielprocedure langere tijd in Nederland blijven. Zij hebben opvang nodig en een veilige woon-, werk- en leefomgeving. Wij vangen hen op vier plekken in de gemeente op. Inmiddels hebben de meeste Oekraïense vluchtelingen een baan en nemen deel aan het sociale leven.
Op deze pagina geven we een overzicht van verschillende informatiebronnen en leggen we uit wat u zelf kunt doen. Ook leggen we uit wat de gemeente doet. Onderaan deze pagina vindt u veelgestelde vragen en antwoorden.
Informatiebronnen
Over de Russische invasie van Oekraïne zijn verschillende overheidswebsites met informatie. Deze kunt u via onderstaande links raadplegen:
Handige links en documenten
- www.rijksoverheid.nl/opvangoekraine
- Refugeehelp.nl
RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten. - Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners
In deze handreiking vinden particulieren informatie over hoe een opvangplek aan te bieden, waar ze op moeten letten en welke voorzieningen voor de vluchtelingen beschikbaar zijn, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs.
Praktische zaken - wie doet wat?
Veel mensen willen graag weten wat ze kunnen doen. U kunt bijvoorbeeld:
Let op: het wordt door de Rijksoverheid op dit moment absoluut afgeraden om naar Oekraïne af te reizen! Zie voor het actuele reisadvies nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/oekraine.
Veelgestelde vragen
Hoeveel vluchtelingen kunnen er momenteel verblijven in Voorst?
We hebben op dit moment 86 opvangplekken in de gemeentelijke opvang.
- Locatie Zozijn heeft een capaciteit van 34 plekken
- Locatie de Windvang heeft een capaciteit van 38 plekken
- Locatie Duistervoordseweg heeft een capaciteit van 14 plekken
Waar worden deze vluchtelingen opgevangen?
Momenteel verblijven zij op de opvanglocaties op het Zozijn-terrein in Wilp, op de Windvang 23 en 25 in Voorst en aan de Duistervoordseweg 57 in Twello.
Krijgen vluchtelingen medische hulp en onderwijs?
Vluchtelingen kunnen terecht bij artsen voor medische hulp. Medisch noodzakelijke zorg wordt altijd vergoed. Zie ook deze informatie op de website van het CAK. Kinderen hebben recht op onderwijs. Zie voor meer informatie de informatiepagina van de Rijksoverheid.
Wat doet de gemeente?
De gemeente biedt opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen. Daarvoor stellen wij verschillende opvanglocaties beschikbaar. Ook bieden wij ondersteuning bij vragen van de Oekraïnse vluchtelingen en andere inwoners over het leven van de vluchtelingen in Nederland.
Ik heb woon/slaapruimte over. Wat moet ik doen?
Als u zelf een opvangplek hebt voor een vluchteling, dan kunt u zich rechtstreeks bij Takecarebnb aanmelden. Zij nemen dan telefonisch contact met u op en bekijken of uw aanbod passend is. Takecarebnb krijgt op het moment veel vragen en aanmeldingen, daarom kan het langer duren voordat u een reactie ontvangt van Takecarebnb. Zie ook: takecarebnb.org.
Waar kunnen vluchtelingen terecht met hulpvragen?
Het Rode Kruis heeft een speciale WhatsApp-hulplijn voor mensen die vanuit Oekraïne naar Nederland gevlucht zijn. Via deze WhatsApp-hulplijn worden mensen in het Oekraïens of Engels geholpen. Vrijwilligers beantwoorden die vragen in de taal waarin de vragen binnenkomen. Waar het Rode Kruis zelf niet kan helpen, worden mensen doorverwezen naar gespecialiseerde instanties. Voor vragen in het Oekraïens en Engels kunnen mensen terecht op 06 48 15 80 53. Meer informatie leest u in dit nieuwsbericht van het Rode Kruis.
Mogen Oekraïense vluchtelingen hier werken?
Oekraïense vluchtelingen mogen zonder tewerkstellingsvergunning aan het werk in Nederland. Om deze kwetsbare groep vluchtelingen te beschermen op de arbeidsmarkt zijn er wel een aantal voorwaarden. Gevluchte mensen uit Oekraïne mogen alleen in loondienst werken. Ook moeten werkgevers de nieuwe werknemer melden bij het UWV, uiterlijk 2 werkdagen voor de 1e werkdag van de nieuwe werknemer. Daarbij geeft de werkgever informatie over de werkzaamheden, de werkuren en de werkplek. Zie voor meer informatie dit artikel op de website van de Kamer van Koophandel en deze pagina op de website van het UWV.
Ik wil graag spullen inzamelen voor vluchtelingen. Hoe organiseer ik dat?
Stichting Vluchtelingenwerk heeft een overzicht gemaakt van de hun bekende inzamelacties en andere initiatieven. Spullen zamelen wij als gemeente op dit moment niet actief in.
Mag ik familie of vrienden uit Oekraïne zomaar thuis opvangen?
Ja, dat mag. Als u een bijstandsuitkering ontvangt gelden er mogelijk aanvullende regels. Neem in dat geval op met uw consulent.
Moeten vluchtelingen zich inschrijven bij de gemeente?
Dat is niet verplicht, maar wel wenselijk. Oekraïense vluchtelingen mogen 90 dagen verblijven in ons land. Daarna kan dit met nog eens 90 dagen verlengd worden.Om straks gebruik te kunnen maken van de voorzieningen in Nederland heeft een vluchteling een burgerservicenummer (BSN) nodig. Met een BSN kan een vluchteling bijvoorbeeld leefgeld ontvangen en kunnen zij zich verzekeren. En door registratie is duidelijk waar de vluchteling zich bevindt. Hierdoor lopen zij minder risico slachtoffer te worden van mensenhandel. Dit geldt voor alle vluchtelingen en in het bijzonder voor alleenreizende kinderen. Het is dus heel belangrijk dat vluchtelingen snel worden ingeschreven.
Om u in te schrijven bij de gemeente Voorst dient u een afspraak te maken met afdeling burgerzaken via 0571-27 99 11 of burgerzaken@voorst.nl.
Hoe kan een vluchteling leefgeld aanvragen?
Vluchtelingen uit Oekraïne ontvangen leefgeld via de gemeente. Om gebruik te maken van deze voorziening, moeten zij ingeschreven staan bij de gemeente. U zorgt voor inschrijving van bij u verblijvende vluchtelingen door een afspraak te maken met afdeling burgerzaken: 0571-27 99 11 of burgerzaken@voorst.nl. Als een vluchteling betaald werk gaat doen, stopt het leefgeld. Zie ook deze pagina op de website van de Rijksoverheid.
Hoeveel leefgeld krijgt een vluchteling?
Vluchtelingen uit Oekraïne ontvangen leefgeld. De bedragen zijn afhankelijk van de leeftijd en gezinsgrootte van de vluchteling. Kijk voor de exacte bedragen op deze pagina op de website van de Rijksoverheid.
Het leefgeld vervalt wanneer de vluchteling verhuist naar buiten de gemeente of wanneer de vluchteling betaald werk aanneemt. Deze veranderingen in persoonlijke situatie moeten direct doorgegeven worden aan de gemeente. Dit kan door een e-mail te sturen naar gemeente@voorst.nl. (Heeft u een zaaknummer? Vermeld dit dan in uw mail. We kunnen uw bericht dan sneller verwerken. Het zaaknummer staat bij aanvragen bovenaan in de brief.)
Hoe wordt het leefgeld uitgekeerd?
Het leefgeld wordt na inschrijving bij de gemeente en het openen van een Nederlandse bankrekening maandelijks uitgekeerd.
Wanneer vervalt het recht op leefgeld?
Het leefgeld vervalt wanneer de vluchteling verhuist naar buiten de gemeente of wanneer de vluchteling betaald werk aanneemt. Deze veranderingen in persoonlijke situatie moeten direct doorgegeven worden aan de gemeente. Dit kan door een e-mail te sturen naar gemeente@voorst.nl. (Heeft u een zaaknummer? Vermeld dit dan in uw mail. We kunnen uw bericht dan sneller verwerken. Het zaaknummer staat bij aanvragen bovenaan in de brief.)
Hoe lang gaat de opvang van Oekraïense vluchtelingen duren?
Dat is op dit moment nog niet bekend.
Ik bied momenteel onderdak aan Oekraïense vluchtelingen/vluchtgezin. Waar moet ik dit melden en wat kan ik voor ze regelen?
Stuur een e-mail naar oekraine@voorst.nl. Een medewerker neemt binnen twee werkdagen contact met u op.
Ik kom uit de gemeente Voorst en zit in Oekraïne. Kan de gemeente mij helpen?
De gemeente kan u niet helpen. Het beste kunt u contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken via +31 247 247 247. Dit kan dag en nacht. Het reisadvies voor Oekraïne is rood. Verlaat het land op eigen gelegenheid als dit veilig kan. Kan dit niet? Probeer dan een veilige plaats te zoeken. Er is geen ambassade of consulaire dienstverlening meer in Oekraïne. De Nederlandse overheid evacueert geen burgers uit Oekraïne. Op Nederland Wereldwijd staan veelgestelde vragen over reizen van Oekraïne naar Nederland.
Ik kom uit de gemeente Voorst en zit in Rusland. Kan de gemeente mij helpen?
De gemeente kan u niet helpen. Het beste neemt u contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken via +31 247 247 247. Dit kan dag en nacht. Op dit moment kunt u door de Europese sancties niet vliegen van Rusland naar Nederland. Meer informatie vindt u op de website van het ministerie van Buitenlandse zaken of de Russische ambassade.
Ik ben ondernemer en doe zaken in Oekraïne of Rusland. Waar kan ik terecht voor informatie?
Op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kunt u terecht voor informatie en advies.
Heeft u dieren uit Oekraïne in huis?
Ga zo snel mogelijk langs een dierenarts en laat het huisdier vaccineren tegen rabiës, chippen etc. Hou het dier totdat het door een dierenarts is gezien zoveel mogelijk afgeschermd. Het dier kan ernstige infectieziekten bij zich dragen. Dierenartsen hebben samen met de Dierenbescherming afspraken gemaakt over de kosten. Je kunt bij elke dierenarts terecht, bijvoorbeeld bij de Groepspraktijk Dierenartsen in Apeldoorn aan de Woudhuizerallee 28.
Hoe zijn ontheemde Oekraïners verzekerd voor medische zorg?
Ontheemden uit Oekraïne met een burgerservicenummer vallen sinds 1 juli 2022 onder de Regeling Medische zorg Ontheemden (RMO). Zij hoeven geen premie of eigen risico te betalen.