Het bestaande casco van het gemeentehuis wordt bij de duurzame renovatie volledig hergebruikt en krijgt een nieuwe, duurzame gevel. Om klaar te zijn voor de energievraagstukken van de toekomst, beschikt het gebouw over diverse duurzame installaties.

Kalkhennep

Bij de duurzame renovatie van het gemeentehuis wordt voor de buitengevels kalkhennep gebruikt. Kalkhennep is het gezonde alternatief voor goede en milieuvriendelijke isolatie van een gebouw. Het is een zogeheten 'damp-open' en vochtregulerend product dat toegepast kan worden in bouwblokken en als gespoten isolatie. Hiermee worden eisen aan thermische prestaties en wensen voor comfort op natuurlijke wijze gecombineerd. Kalkhennep is een biocomposiet op basis van kalk en hennephout. Het bestaat dus uit natuurzuivere materialen en is vrij van gifstoffen, CO2-negatief en volledig afbreekbaar. Een perfect circulair bouwmateriaal dus. Naast een goede isolatie, zorgt dit bouwproduct voor een damp-open en comfortabel binnenklimaat, vrij van schimmels en bacteriën. Als gevolg van het vochttransport isoleert kalkhennep beter wanneer het koud is. Het damp-open karakter zal de relatieve vochtigheid van het binnenmilieu reguleren. Daarnaast heeft het materiaal een hoge warmtecapaciteit. Het materiaal warmt traag op en isoleert goed. Dit betekent koele zomers en warme comfortabele winters. Met kalkhennep bouwen we een gezond gebouw!

IJskelder

Het energie neutrale gebouw wordt verwarmd doormiddel van een warmtepomp. Deze warmtepomp wordt aangesloten op een ijskelder. Deze ijskelder werkt ongeveer hetzelfde als een koelkast. Door ijs te maken ontstaat er warmte die met de warmtepomp het gebouw in de winter verwarmt. In de zomermaanden wordt het ijs gesmolten met behulp van zon-luchtcollectoren. Het koude water koelt dan het gebouw. Met deze methode worden de energiekosten flink verlaagd. De ‘koelkast’ heeft een doorsnede en diepte van 14 meter en wordt in de grond geplaatst.

In de herfst en winter wordt opgebouwde warmte gebruikt voor de verwarming van het pand. Hierbij verandert het water in de koelkast (de buffer) langzaam in ijs. Bij de overgang van vloeibaar water naar ijs komt namelijk veel energie vrij. Dit heet ook wel kristallisatiewarmte. De warmte wordt door de warmtepomp gebruikt om het hele gebouw in de koude maanden te verwarmen.