Het aanvragen van een eigen een DigiD is een eerste belangrijke stap. Een DigiD gebruik je bij alles wat met de overheid te maken heeft. Bijvoorbeeld om je studiefinanciering of een zorgverzekering te regelen. Dat is jouw persoonlijke code en die gebruik je om een digitale handtekening mee te zetten. Een DigiD kun je aanvragen op digid.nl/aanvragen-en-activeren/digid-aanvragen.
Als je 18 jaar wordt, zijn er een aantal zaken die veranderen in je leven. Bijvoorbeeld dat je zelf een DigiD nodig hebt en een zorgverzekering. Daarvoor moet je een aantal dingen regelen. Begin op tijd met voorbereiden want sommige zaken kosten tijd om te regelen. Zo voorkom je dat problemen ontstaan.
Sluit een zorgverzekering af
Vanaf je 18e is een zorgverzekering verplicht. Je kunt dit al regelen vanaf 3 maanden voordat je 18 jaar wordt, tot 1 maand na je 18e verjaardag. De zorgverzekering heb je nodig om naar de huisarts, tandarts of het ziekenhuis te gaan. Zorg dus dat je dit op tijd regelt. Weet je niet precies welke zorgverzekering het beste bij jou past? Kijk dan op de Zorgkiezer, dan kun je ze handig vergelijken. Of kijk op Uitleg Zorgverzekering voor een eenvoudige uitleg van zorgverzekeringen.
Met een laag inkomen kom je misschien in aanmerking voor de gemeentepolis. Deze collectieve zorgverzekering heeft de gemeente met Salland Zorgverzekeringen afgesloten. De Gemeentepolis biedt aantrekkelijke voordelen. Er zijn verschillende pakketten, waaronder een Startpakket. Kijk voor meer informatie op onze pagina Gemeentepolis.
Uitvaartverzekering
Tot je 18e verjaardag was je gratis meeverzekerd met de uitvaartverzekering van je ouders/verzorgers. Zodra je 18 jaar wordt, is dat niet meer zo en zul je zelf een verzekering af moeten sluiten.
Aansprakelijkheidsverzekering
Meestal kun je tot je 27ste meeverzekerd blijven via de aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP) van je ouders. Doe voor de zekerheid navraag bij je verzekeraar. Als je zelfstandig gaat wonen, is het verstandig om zelf een inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.
Zorgtoeslag
Het kan zijn dat je recht hebt op zorgtoeslag. Om dit te checken en aan te vragen kijk je op toeslagen.nl.
Inschrijven huurwoning
Het is slim om je al in te schrijven voor een huurwoning. Er komt een moment waarop je op jezelf wilt gaan wonen. Je kunt je vanaf je 18e verjaardag inschrijven. Hoe langer je ingeschreven bent, hoe hoger de kans is op een woning. Schrijf je daarom alvast in woonkeusstedendriehoek.nl. Je kunt je ook bij andere woningcorporaties in andere plaatsen inschrijven.
Studiefinanciering en andere vergoedingen
Studiefinanciering
Volg je een voltijdopleiding op mbo, hbo of universiteit? Dan kun je studiefinanciering aanvragen op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO): duo.nl/particulier/studiefinanciering.
Studentenreisproduct aanvragen
Je kunt een studentenreisproduct krijgen als je een voltijdopleiding doet aan mbo, hbo of universiteit. Ook als je nog geen 18 bent. Het regelen van het reisproduct kost tijd. Wacht daarom niet te lang met aanvragen. Kijk voor meer informatie duo.nl/particulier/ov-en-reizen.
Vergoeding scholieren
Ben je 18 en zit je op het vmbo, havo of vwo? Dan kun je een 'tegemoetkoming scholieren' aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Kijk voor meer informatie op duo.nl/particulier/tegemoetkoming-scholieren.
Studietoeslag
Ben je scholier of student en kun je niet bijverdienen door een beperking of chronische ziekte? Dan kun je misschien studietoeslag van de gemeente krijgen. Informeer daarvoor bij de Frontoffice van de gemeente Voorst via telefoonnummer 0571 27 99 11 (kies optie 1).
Geldzaken
Bankrekening
Voor je loon, studiefinanciering en/of toeslagen heb je een bankrekening nodig. Heb je nog geen eigen bankrekening, regel dat dan. Veel banken hebben speciale rekeningen voor jongeren en studenten.
Hulp bij geldzorgen
Heb je geldzorgen? Dat is niet fijn en geeft stress. Wil je graag van je geldzorgen af en werken aan je toekomst? Dan kan de gemeente je daarbij ondersteunen. Neem contact op met de Frontoffice van de gemeente Voorst via telefoonnummer 0571 27 99 11 (kies optie 1).
Belasting betalen
Iedereen die werkt in Nederland, ook als dit een bijbaantje is, moet belasting betalen over zijn/haar salaris. Dat wordt automatisch ingehouden op je salaris en daarna houd je een nettoloon bedrag over. Als je belasting betaalt, kun je misschien geld terugkrijgen van de overheid via de belastingaangifte. Dat kun je jaarlijks doen als je in loondienst bent.
Recht op uitkeringen?
Uitkeringen UWV
Heb je een ziekte of handicap? Of word je werkloos? Dan kun je misschien een uitkering krijgen van het UWV.
Overig
GGZ hulp
Sommige hulp van de geestelijke gezondheidszorg stopt als je 18 wordt. Je gaat dan van de Jeugd GGZ naar de Volwassen GGZ. Geef het aan bij je hulpverlener als je bijna 18 wordt. Vanaf je 18e betaal je een eigen risico voor je GGZ-behandeling. In sommige gevallen kun je hiervoor een tegemoetkoming krijgen. Bespreek dit met je hulpverlener.