Elke week worden ongeveer 300 Nederlanders getroffen door een plotselinge circulatiestilstand buiten het ziekenhuis. Dat zijn 15.000 a 16.000 slachtoffers per jaar met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar. Dit betekent dat in de gemeente Voorst 1 op de 1000 inwoners slachtoffer wordt. Minder dan 10% van de slachtoffers overleeft. Dit moet beter kunnen. Daarom is HartslagNu (voorheen Hartveilig Wonen) opgezet.
Het doel van HartslagNu
Het doel is om bij een acute circulatiestilstand binnen zes minuten de reanimatie (hartmassage en defibrillator) op te starten door middel van de inzet van opgeleide vrijwilligers. De app van HartslagNu is het oproepsysteem voor deze vrijwilligers. Het is georganiseerde burenhulp waarbij vrijwilligers in de buurt van het slachtoffer snel ter plaatse kunnen zijn om iemand te reanimeren, in afwachting van de ambulance.
Wat doet de gemeente Voorst voor een hart-veilige woonomgeving?
De gemeente Voorst is in 2012 gestart met het project Basisdekking AED Voorst. Het doel is om in de directe woonomgeving snel hulp te bieden bij hartstilstand en daarmee levens te redden. Er zijn nu 26 AED's in beheer en onderhoud van de gemeente Voorst, die dag en nacht en zeven dagen in de week beschikbaar zijn voor reanimatie. Deze AED's zijn verspreid aanwezig over de hele gemeente Voorst: binnen de bebouwde kom van ieder dorp en kern. Ze hangen in een buitenkast aan de gevel van centrale plekken dicht bij u in de buurt, bijvoorbeeld bij een sporthal of een sportvereniging, maar ook bij bedrijven en particulieren. We werken nauw samen met HartslagNu. Zij organiseren de alarmering van de burgerhulpverleners en ook het onderhoud en/of vervanging van de AED's in de basisdekking in onze gemeente.
Hoe werkt het alarmeringssysteem?
Bel altijd 112 als er iemand onwel wordt. Op de ambulance meldkamer stellen ze dan samen met u vast of het mogelijk gaat om een hartstilstand. In dat geval alarmeert de meldkamer aangesloten burgerhulpverleners via HartslagNu om een AED te halen en te reanimeren tot de ambulance er is.
Burgerhulpverlener worden voor AED-reanimatie
Een leven redden kan iedereen: jij ook! Word burgerhulpverlener bij HartslagNu.
Een hartstilstand kan iedereen overkomen. Bij een hartstilstand telt elke minuut, waarbij de eerste 6 minuten van levensbelang zijn. Wel prettig om te weten dat hulp dan heel dichtbij is. Natuurlijk wordt de ambulance gebeld, maar die kan vaak niet binnen de cruciale eerste 6 minuten arriveren. Is er een reanimatie? Dan worden burgerhulpverleners uit de directe omgeving opgeroepen om direct naar het slachtoffer te gaan en de eerste hulp te verlenen totdat de ambulance arriveert. Zij krijgen een oproep per sms of app via het oproepsysteem HartslagNu. Lees hier meer over burgerhulpverleners.
Volwaardige erkende reanimatiecursus
Burgerhulpverleners van HartslagNu zijn allemaal getraind in reanimeren. Als aangesloten burgerhulpverlener hebt u een erkende reanimatietraining gevolgd en doet u elk jaar een opfriscursus. Bij het Rode Kruis kunt u een volwaardige en erkende reanimatiecursus volgen met een certificaat na (goede) afloop. Voor meer informatie mailt u naar opleidingen.voorst@rodekruis.nl.
Eigen AED aanmelden voor algemeen gebruik in uw directe omgeving
Er zijn een groot aantal sportverenigingen, bedrijven en particulieren die zelf een AED hebben aangeschaft. Een groot aantal van deze AED's zijn ook aangemeld bij HartslagNu. Deze AED's zijn daardoor algemeen beschikbaar voor een noodsituatie in de directe omgeving via het alarmeringssysteem. Hebt u een AED en overweegt u om deze aan te melden op het alarmeringssysteem van HartslagNu? Neem dan contact op met HartslagNu en geef aan op welke tijden en dagen uw AED algemeen beschikbaar is.