- Informeren: U informeert buren, omwonenden en andere dorps- of buurtbewoners over uw initiatief. Dit kan bijvoorbeeld door een brief of mail te versturen naar de betreffende belanghebbenden.
- Raadplegen: U vraagt buren, omwonenden en andere dorps- of buurtbewoners om raad over jouw initiatief. Dat kan door middel van het laten invullen van enquêtes of door het organiseren van een inspraakavond.
- Adviseren: U vraagt buren, omwonenden en andere dorps-/ of buurtbewoners om advies over jouw initiatief. Dat kan door in gesprek te gaan met de belanghebbenden of door een soort klankbordgroep te vormen met de belanghebbenden.
Als uw initiatief een kleine activiteit is, maar wel voor veel maatschappelijke aandacht vanuit de samenleving en de politiek zorgt, is het verstandig om een intensief participatietraject uit te voeren, waarbij uw bredere omgeving vroegtijdig en intensief bij het project wordt betrokken.
Voorbeeld 1
U woont in het buitengebied in een mooie omgeving en u heeft een groot stuk grond over. U wilt op dat stuk grond een camping starten. Wanneer u daar een omgevingsvergunning voor wilt aanvragen is het belangrijk om de omgeving te betrekken bij uw plannen, dit zijn belanghebbenden bij u in de buurt, zoals uw buren of omliggende organisaties.
U kunt in ieder geval het beste uw omgeving informeren over uw plannen. Het is ook verstandig om uw omgeving op een actieve manier te betrekken bij uw project. Dit kan doordat u met buren of omliggende organisaties in gesprek gaat over uw plannen. Zo kunt u op een makkelijke manier uw buren betrekken bij uw plannen en kunnen zij waar nodig meedenken over uw plannen.
Contact met gemeente
Het is belangrijk om ook de gemeente aan het begin te informeren over uw plannen. Als u een informatieavond- of bijeenkomst organiseert, is het handig om een medewerker van de gemeente te vragen of hij aanwezig wil zijn bij de informatieavond, zodat de gemeente ook goed op de hoogte is van uw plannen en hoe de omgeving is meegenomen in het project.
Voorbeeld 2
U wilt in uw buurt, samen met uw buren een speeltuin aanleggen. Als eerste is het verstandig om de gemeente te benaderen over uw initiatief. De gemeente kan in dat geval meedenken met uw plannen en u van informatie voorzien. Vervolgens is het belangrijk dat de buurt wordt betrokken bij het initiatief. In dit geval is het handig om uw buurt via een flyer of een bericht in een buurtgroepsapp te informeren over uw ideeën. Vervolgens is het verstandig om een bijeenkomst te organiseren, waarbij u uw ideeën aan de buurt kunt toelichten. Tijdens deze bijeenkomst kunnen buurtbewoners vragen stellen over uw plannen en kunnen zij meedenken over uw plannen.
Wanneer u wilt dat belanghebbenden, zoals uw buurtbewoners, meedenken over uw plannen is het belangrijk dat u van tevoren duidelijk aangeeft waar zij over mee kunnen denken en waar zij nog invloed op hebben. Zo is het vooraf duidelijk waar de buurtbewoners over mee kunnen denken.
Het is belangrijk om ook de gemeente uit te nodigen als er een informatiebijeenkomst wordt georganiseerd, zodat de gemeente ook goed op de hoogte is van uw plannen en hoe de omgeving wordt meegenomen in uw plannen.
Contact met gemeente
Het is belangrijk om ook de gemeente vroegtijdig te informeren over uw plannen. Als u een informatieavond- of bijeenkomst organiseert, is het handig om een medewerker van de gemeente te vragen of hij aanwezig wil zijn bij de informatieavond, zodat de gemeente ook goed op de hoogte is van uw plannen en hoe de omgeving is meegenomen in het project.